VVS

Få 3 uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt

Skal du have lavet VVS-arbejde?

Se priser på VVS-arbejde, bestil VVS-tilbud og læs mere om de opgaver, du kan få løst.

Fremragende

En VVS-installatør (eller blot VVS’er) beskæftiger sig med vand og vand-arbejde inde i dit hjem. VVS-arbejde består bl.a. af opsætning af vandrør, installation af toiletter og montering af tilførsel og afløb til de hvidevarer, der skal bruge vand. VVS’eren arbejder desuden også med varme og ventilation, fx hvis vi taler om radiatorer, gulvvarme eller gas. 

Skal du have ordnet noget VVS-arbejde? Så kan du her på siden finde lav-pris VVS-installatører, der kan hjælpe dig videre med dine projekter. Du kan bl.a. bestille tilbud fra VVS-firmaer, se hvad en VVS-installatør koster i timen, få et overblik over opgaver for en VVS-installatør, og meget mere. 

Ja, faktisk kan du her på siden finde et komplet overblik over VVS-faget som helhed. Vi hjælper dig videre med dine VVS-projekter, og giver dig et overblik over de nødvendige ressourcer. Læs med her på siden.

Hvad betyder VVS, og hvad laver en VVS-installatør?

Hvad er en VVS-installatør, og hvad betyder VVS? VVS står for Vand, Varme og Sanitet. Denne forkortelse siger noget om hvad VVS-installatøren arbejder med. Kort sagt er det alt, der omhandler vand- og varmeinstallationer i dit hjem, samt elementer, der hører sig til badeværelset. Det kan være toilet og bad, vask, afløb, udluftning osv.

En VVS-installatørs arbejde består meget i at føre og sikre vandrørene i din bolig. Det er derfor kritisk, at VVS-arbejdet er udført ordentligt i din bolig. Utætte samlinger af vandrør og andre fejl kan lede til vandskader, der i værste fald kompromitterer hele din boligs konstruktion.

Netop derfor er der også en god del af VVS-installatørens arbejde, som det er bedst, at man bare overlader til installatøren. Faktisk er det ved lov bestemt, at montering af nye installationer, afløb og rør skal udføres af en professionel VVS-mand. Det samme gælder udbygning af brugsvandsanlæg, samt arbejde på gasinstallationer. På den måde er privatpersoner sikrede mod store risici for vandskader og gasudslip.

Disse opgaver laver en VVS-installatør

VVS’er, der fixer et afløb

VVS-installatører arbejder som oftest med alle de elementer i dit hjem, der har med vand at gøre. Af konkrete opgaver, som du kan bestille en VVS-installatør til, kan vi nævne nogle stykker:

  • Installation af afløb til toilettet
  • Installation af afløb til køkkenet
  • Montering af toilet
  • Tilslutning af varmeanlæg
  • Montering af målere til gas og vand
  • Installation af varmeanlæg – både solvarme, varmepumper, fjernvarme
  • Installation af fyr til opvarmning – herunder gasfyr, oliefyr, fastbrændselsfyr og træpillefyr
  • Opsætning og installation af radiatorer
  • Installation og lægning af gulvvarme
  • Installation af ventilationsanlæg og klimaanlæg
  • Installation af nye vandrør
Desuden kan en VVS-installatør selvfølgelig også sørge for vedligeholdelse af alle de nævnte opgaver – og meget mere. Faktisk kan VVS’ere ofte også begå sig i andre håndværk end blot VVS-arbejde. Årsagen er, at en VVS-mand ofte skal arbejde sammen med håndværkere inden for andre fag. Det kan både være i forbindelse med nye konstruktioner, eller større renoveringsprojekter. 

Få 3 gratis tilbud på dit projekt fra VVS-firmaer i dit område

Hos ByggeXperten har vi indgået et samarbejde med 3byggetilbud.dk. Gennem vores samarbejdspartner kan du få 3 tilbud på dit VVS-projekt fra VVS-installatører nær dig. Tilbuddene kommer altid fra autoriserede installatører, så du kan være sikker på, at arbejdet nok skal være i orden.

Byggexperten anbefaler 3byggetilbud.dk af disse grunde:

  • Det er gratis, nemt og helt uforpligtende
  • Konceptet er bevist med mere end en halv million formidlede opgaver, og en succesrate på over 90%
  • Du kan spare masser af penge
  • Servicen dækker i hele landet
  • Entreprisegaranti – et økonomisk sikkerhedsnet, der sikrer dig med op til 35.000 kr., hvis noget skulle gå galt under håndværkerarbejdet

Prøv servicen i dag, helt uden omkostninger for dig.

Prøv servicen i dag, og bestil 3 tilbud fra VVS-firmaer nær dig. Det koster ikke noget, og er helt uforpligtende.

VVS: Pris og rabatter

Hvad koster det at bestille en VVS-installatør til dit VVS-projekt? I VVS-branchen svinger priserne meget, men vi kan alligevel godt sige noget generelt om priserne. Så har du en idé om hvad du skal slippe for dit VVS-projekt. 

Et autoriseret VVS-firma tager typisk timepriser, der ligger på mellem 400 kr. og 700 kr. ekskl. moms. Til private projekter skal du altså regne med at slippe mellem 500 kr. og 875 kr. inkl. moms pr. arbejdstime til VVS-installatøren.

Du kan selvfølgelig også finde VVS-firmaer, der er billigere – eller dyrere, for den sags skyld. Dog skal du altid sikre dig, at det er en autoriseret VVS-installatør, du får ud til dine opgaver. Typisk skilter de med det – men hvis du er i tvivl, så spørg en ekstra gang. At installatøren er en autoriseret VVS-mand gør, at du kan være ganske tryg ved de løsninger, som personen udfører for dig.

Det kan ofte være en god idé at kontakte flere forskellige VVS-firmaer, når du skal have udført VVS-arbejde. Flere firmaer, der byder ind på den samme opgave, skubber nemlig priserne nedad, da de skal konkurrere om at vinde opgaven. Lad hvert firma byde ind på din opgave, og lad dem give et estimat på hvor lang tid de skal bruge på at løse den. Så kan du selv vælge det tilbud, du synes er bedst (og billigst). 

Det tager selvfølgelig tid og energi for dig at kontakte flere forskellige VVS-firmaer for at høre til deres priser. Derfor kan du gøre det ganske nemt via vores samarbejdsaftale med 3byggetilbud.dk. Her skal du blot udfylde en formular, og så står vi for udbudsrunden. Det er ganske gratis og uforpligtende, og du har 3 tilbud fra lokale VVS-firmaer inden for ganske få timer.

Priser på VVS-arbejde: Eksempler

Måske er du interesseret i at vide hvad konkrete VVS-opgaver vil komme til at koste dig. Herunder er nogle eksempler på typiske opgaver, som en VVS-installatør ofte udfører – og hvad du kan forvente, at de koster.
 
  • Udskiftning af radiator: ca. 1000 kr. for VVS-arbejdet, plus radiatoren
  • Udskiftning af toilet: ca. 1000 kr. for VVS-arbejdet (mellem 2-5.000 kr. hvis det er væghængt), plus toilettet
  • Montering af pillefyr (ekskl. fyr): ca. 10.000 – 20.000 kr.

Husk, at du ofte kan få ovenstående typer VVS-opgaver til lavere priser, hvis du går taktisk til værks med udbudsrunden. Igen vil vi gerne betone, at vi har gjort det nemt for dig via vores samarbejdspartnere – 3byggetilbud.dk.

Sådan sikrer du dig en lav pris på VVS-arbejde

Når du har et VVS-projekt, der kræver en fagmands kompetente blik og hænder, så kan du presse prisen ned ved hjælp af konkurrence. Du lader simpelthen blot de forskellige VVS-firmaer konkurrere om at få opgaven hos dig. Helt lavpraktisk fungerer det ved, at du tager telefonen, slår op i telefonbogen (eller, det er jo Google nu om dage), og ringer rundt. Så fortæller du hvert firma om opgaven, og lader dem byde på det. Du lover dem selvfølgelig også at vende tilbage. 
 
Det kan godt være en langsom og besværlig proces – at sætte en privat opgave i udbud. For det første er opgaverne typisk relativt små. Derfor kan firmaerne godt være lidt sløsede, når de afgiver et tilbud – for der er ikke alverden på spil. Du vil opleve, at det slet ikke er alle, du ringer til, der overhovedet giver et seriøst tilbud, når du spørger. Så kan du spilde meget tid – og firmaerne med. 
 
Omvendt, hvis du benytter dig af vores samarbejdsaftale med 3byggetilbud.dk, så får du en udbudsproces, der er komplet automatiseret. Dét er smart, fordi du sparer tiden og besværet. Og firmaerne kan nemt danne sig et hurtigt overblik over opgaven, som du har sendt ind, og give et realistisk tilbud på at løse den. Desuden ved alle firmaerne også, at de blot konkurrerer med 2 andre virksomheder. Dét gør, at de føler, at de har en reel chance for at vinde udbuddet. Så kan det godt betale sig at byde ind på opgaven, selvom det måske også er en relativt lille en af slagsen.
 

Autoriserede VVS-installatørers arbejde varierer i kvalitet

VVS’er arbejder med vandrør og armaturer

Hvis du udelukkende er interesseret i hvor billigt et firma kan udføre dit VVS-arbejde, så er du ikke alene. Rigtig mange derude leder efter billige VVS-løsninger, og derfor er der også flere og flere virksomheder, der tilbyder VVS-hjælp billigt i dag. Endda også autoriserede installatører.
 
Dog kan det være en god idé at tænke sig ekstra godt om inden du bestiller løsningen alt for billigt. For hvis en VVS-installatør har givet en fast pris på en opgave, der ligger i den lave ende, så skal installatøren arbejde hurtigt for at holde en god timeløn. Det betyder, at der godt kan snige sig lidt sjuskeri ind hist og pist. Og stol på os: VVS-arbejde vil du gerne have udført ordentligt. Alternativet kan gå hen og blive dyrt for dig. Rigtig dyrt. 
 
Det er ikke fordi det skal koste mange penge at hyre en VVS’er. Vi kan også godt lide lav-pris VVS. Men arbejdet skal selvfølgelig være i orden, og prisen må derfor ikke være urimelig lav. Så frarøver du incitamentet fra VVS-installatøren. Alt andet lige vil en højere pris på en VVS-opgave som regel også betyde, at du kan forvente en bedre kvalitet i det udførte arbejde. 
 
Sådan kan du spotte, om kvaliteten af VVS-arbejdet er i orden:
 
  • VVS-installatøren laver tydeligt ordentlige løsninger
  • Du har gode reklamationsmuligheder
  • VVS’eren er nogle gange villig til at overarbejde for at overholde de deadlines, I har aftalt
  • VVS’eren kommer forberedt, og har materialerne og værktøjet med i forvejen

Husk selvfølgelig også, at hvis du gerne vil finde en VVS’er med lave priser, som alligevel kan udføre arbejde i ordentlig kvalitet, så lyver tidligere kunder aldrig. Gå på Trustpilot, Google Reviews eller andre sider, der anmelder virksomhedernes arbejde. Her kan du sandsynligvis også finde de VVS-firmaer, der har budt på din opgave. Dan dig et indtryk, og vælg en efter din bedste mavefornemmelse – pris og kvalitet taget i betragtning.

VVS-installatøren tager ofte et kig på din opgave før du får en pris

Hvis du har en større VVS-opgave, der skal klares, så kan du med fordel invitere VVS-firmaet forbi. Så vil de inspicere de områder, hvor de skal foretage bestemte løsninger. På denne måde kan VVS-firmaerne nemmere give faste tilbud, hvor du kan være sikker på, at prisen ikke rykker sig. 

Hvis VVS-installatøren har afgivet et tilbud, men ikke kender til opgavens specifikke karakter og vilkår, så kan der komme ubehagelige overraskelser i prisen. Måske skal VVS’eren kæmpe lidt for at komme til. Det kan også være, at materialerne, som VVS’eren har med, ikke duer til den pågældende opgave. Og her er det altså altid en fordel at være på forkant med VVS’eren.
Du kan selv gøre noget for at spare penge på VVS’eren

Det er ikke alt, der relaterer sig til prisen på VVS-arbejde, der er ude af dine hænder. Du kan nemlig også selv gøre noget for at sikre, at pengepungen ikke bliver unødvendigt tom efter VVS’eren har været forbi. Herunder finder du nogle konkrete tips og råd til hvordan du kan spare penge på VVS-arbejde.

Tip nr. 1: Indhent tilbud fra flere VVS-firmaer

Nu har vi efterhånden nævnt dette nogle gange – og det kan betale sig at gøre det igen, for det kan virkelig spare dig for mange penge: Indhent tilbud fra flere VVS-firmaer på din opgave. 
VVS-firmaerne er konstant med i forskellige udbudsrunder. De ved udmærket, at det er sådan bestillingen som oftest fungerer. Og når de er med i udbudsrunder, så ved de også, at de skal give gode tilbud for at vinde dem. En udbudsrunde er derfor en af de bedste metoder, du kan bruge, for at presse priserne mere i bund.

Igen er vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk, det oplagte sted at sætte din VVS-opgave i udbud.

Tip nr. 2: Ryd op inden VVS’eren kommer

VVS’eren skal selvfølgelig kunne komme til, når VVS-arbejdet skal udføres. Derfor kan du med fordel investere noget tid og energi i at rydde op og gøre området klart, inden fagmanden banker på døren. På den måde sikrer du, at VVS’eren ikke skal bruge tid (og dermed dine penge) på noget, som du lige så godt selv kunne have gjort.

Tip nr. 3: Stil materialerne klar

Skal du have monteret et toilet? Så stil det i nærheden af der, hvor det skal monteres. Der er ikke noget værre end hvis VVS’eren skal til at stå og vente på, at du får bakset kassen ned af traileren, vippe den ind over døren. Og selvfølgelig sidder kassen også fast i døren, hvis du er sent ude.

Sørg for at pakke tingene ud, og stil dem klar. Rør, samlinger osv., har VVS’eren selv med, men du kan lige så godt sørge for, at alt andet er parat til arbejdet går i gang.
 

Tip nr. 4: Stå selv for oprydningen

Der er typisk ikke så forfærdeligt meget at rydde op efter en VVS’er. Modsat en tømrer, så ligger der ikke afsavede stykker af træ og savsmuld over det hele. Og VVS’eren drypper heller ikke mørtel som en murer
 
Alligevel kan du sørge for selv at rydde op efter VVS’eren – hvis der nu skulle ligge noget og flyde tilbage. Så kan du spare en smule tid på dén konto. Måske også lidt i VVS’erens samlede pris. 
 
Når du anvender alle disse råd, som vi har listet herover, så er det selvfølgelig vigtigt, at du afstemmer det hele med VVS-firmaet på forhånd. Hellere, at de ved, at du vil rydde op efter dem på forhånd. Det samme gør sig gældende ift. de materialer, som du kan have klar til dem, når de kommer. VVS-firmaet kan tage disse informationer med i deres prisestimat, og give en bedre pris fra begyndelsen.
 

Find en VVS’er der, hvor du er:

  • VVS’ere i København
  • VVS’ere i Aarhus
  • VVS’ere i Odense
  • VVS’ere i Aalborg
  • VVS’ere i Esbjerg
  • VVS’ere i Randers
  • VVS’ere i Kolding
  • VVS’ere i Vejle
  • VVS’ere i Roskilde
  • VVS’ere i Herning

Hvilke typer af VVS’ere findes der?

VVS’er som industrimontør

Nu har vi en del gange efterhånden nævnt begrebet VVS-installatør. VVS-installatøren er da også dét, de fleste forbinder med en VVS’er. Det er VVS-installatøren, som er VVS’ernes generalist. Det er den person, der har den bredeste kompetenceprofil af de forskellige typer af VVS’ere, der findes.

En energimontør er en anden type af VVS-mand. Energimontører står typisk for alt det, der har med varmen at gøre i din bolig. Typiske arbejdsområder for en energimontør er arbejdet med kedler, samt varmeanlæg som solvarme og varmepumper.

Industrimontører er industriens svar på en VVS-installatør. Hvor VVS-installatøren generelt foretager installationer inden for almene boligbyggerier, så er industrimontøren tilstede i erhvervslivet. Mange af de samme opgaver som VVS-installatørens går igen, når industrimontøren er på arbejde – blot i en anden skala, under andre vilkår og med andre producenter.

Ventilationsmontører er de VVS-folk, der står for at montere, installere og vedligeholde ventilationsanlæg og klimaanlæg. En ventilationsmontør kan også foretage målinger på klimaforhold omkring boligen, og iværksætte oplagte initiativer. 

Blikkenslagere er egentlig en faggruppe for sig, der arbejder med metal – fx opsætter de tag og facader i metal. Selvom blikkenslagere er sin egen faggruppe, så er der alligevel rigtig mange overlap mellem VVS-håndværkere og blikkenslagere. Begge arbejder de i metal og plastik. Forskellen ligger dog i, at hvor en VVS-installatør primært arbejder inden for husets fire vægge, så arbejder en blikkenslager uden for huset. Overlappet i faglighed gør, at der er mange VVS’ere, der videreuddanner sig til de færdigheder og kompetencer, som en typisk blikkenslager har.
 

Find en VVS’er der, hvor du er:

Nu har vi en del gange efterhånden nævnt begrebet VVS-installatør. VVS-installatøren er da også dét, de fleste forbinder med en VVS’er. Det er VVS-installatøren, som er VVS’ernes generalist. Det er den person, der har den bredeste kompetenceprofil af de forskellige typer af VVS’ere, der findes.

En energimontør er en anden type af VVS-mand. Energimontører står typisk for alt det, der har med varmen at gøre i din bolig. Typiske arbejdsområder for en energimontør er arbejdet med kedler, samt varmeanlæg som solvarme og varmepumper.
 
Industrimontører er industriens svar på en VVS-installatør. Hvor VVS-installatøren generelt foretager installationer inden for almene boligbyggerier, så er industrimontøren tilstede i erhvervslivet. Mange af de samme opgaver som VVS-installatørens går igen, når industrimontøren er på arbejde – blot i en anden skala, under andre vilkår og med andre producenter.
 
Ventilationsmontører er de VVS-folk, der står for at montere, installere og vedligeholde ventilationsanlæg og klimaanlæg. En ventilationsmontør kan også foretage målinger på klimaforhold omkring boligen, og iværksætte oplagte initiativer. 
 
Blikkenslagere er egentlig en faggruppe for sig, der arbejder med metal – fx opsætter de tag og facader i metal. Selvom blikkenslagere er sin egen faggruppe, så er der alligevel rigtig mange overlap mellem VVS-håndværkere og blikkenslagere. Begge arbejder de i metal og plastik. Forskellen ligger dog i, at hvor en VVS-installatør primært arbejder inden for husets fire vægge, så arbejder en blikkenslager uden for huset. Overlappet i faglighed gør, at der er mange VVS’ere, der videreuddanner sig til de færdigheder og kompetencer, som en typisk blikkenslager har.
 

Vil du være VVS’er? Tag VVS-uddannelsen

Har du også lyst til at prøve kræfter med VVS-faget som profession? Så kan det være, at dét at blive VVS-installatør er noget for dig! Her på siden kan du læse mere om hvordan man uddanner sig til VVS’er, hvad der skal til og hvordan du kommer i gang. 
 
Der, hvor en VVS’er adskiller sig fra øvrige håndværkerfag, er deres fokus på de særligt tekniske områder i boligen. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du har et naturligt flair for netop disse af boligens elementer.
 
Når du vil uddanne dig til VVS’er, så sker det gennem VVS-energiuddannelsen på landets erhvervsskoler. På denne uddannelse lærer du at “lave tekniske installationer i bygninger og industri med de nyeste grønne teknologier. Du får viden om, hvordan man udnytter, styrer og regulerer energien bedst muligt.” (UddannelsesGuiden) 
 
VVS-energiuddannelsen tager ca. 4,5 år, og det kræver blot et snit på 2.0 fra folkeskolens afgangseksamen for at komme ind. Uddannelsen består af et grundforløb, og efterfølgende veksler det mellem hhv. skolegang og lærepladser. Uddannelsen afsluttes med en specialisering, hvor du kan vælge en faglig retning (se typer af VVS’ere ovenfor).
 

Af fag på VVS-energiuddannelsen kan vi fx nævne følgende:

  • Vand-, gas- og varmeinstallationsteknik
  • Digital tegneteknik
  • Teknisk projektstyring og kundeservice
  • Plade- og tagteknik
  • Dokumentation og kvalitetssikring
Selvfølgelig er mere udbredte fag som matematik også inkluderet i VVS-energiuddannelsen.
 
Når du er færdig med VVS-energiuddannelsen, så har du mulighed for at finde ansættelse i en lang række af brancher. For eksempel kan du arbejde med installationer i bygninger, energioptimering, ventilation og indeklima. Alle virksomheder, som beskæftiger sig med disse ting, vil kunne finde anvendelse for de kompetencer, som du har erhvervet dig på uddannelsen. Mange VVS’ere finder også beskæftigelse i offshore-industrien. Endelig vil du også kunne starte egen VVS-virksomhed, hvis du er interesseret i at blive selvstændig. Du kan læse meget mere om VVS-energiuddannelsen her.
 

Hvad får en VVS’er i løn? Dette kan du tjene som VVS-mand

VVS-installatør er generelt et godt betalt arbejde. Dog er lønningerne selvfølgelig ikke uafhængige af hvor du bor, din kontrakt, hvilket firma du arbejder for, osv. På internettet findes der nogle lønstatistikker på VVS’ere, som vi har hevet frem. 
 
Her fremgår det bl.a., at en VVS-installatørs gennemsnitsløn i det private ligger på 29.629 kr. pr. md. Beløbet er før skat, og det gælder for en gennemsnitsalder  på 33 år, med en gennemsnitserfaring på 10,2 år. 
 
Du kan selvfølgelig forvente en lidt højere løn som VVS’er efterhånden som du får mere erfaring i faget. Med en erfaring på 25+ år tjener VVS’ere i gennemsnit 30.400 kr. pr. md. – altså, en lille tusindkroneseddel mere i måneden. Det er ikke en stor lønstigning ift. andre håndværkerbrancher, men til gengæld er grundlønnen højere. Og 30.400 kr. pr. md. svarer til en årsløn på ca. 385.000 kr., hvilket er en ganske fin løn for de flestes behov.
 

En VVS’er-løn afhænger også af andre faktorer

Sammenligner man VVS’er-lønniveauet i forskellige dele af landet, så vil man hurtigt se, at lønnen er overraskende stabil på tværs af geografien. En VVS’er i Jylland tjener stort set det samme som en VVS’er i hovedstadsområdet. Til gengæld rapporterer lønstatistik.dk om store forskelle mellem lønningerne, hvis vi ser på køn:
 
  • Mandlig VVS-installatør – gennemsnitlig månedsløn: 29.653 kr.
  • Mandlig VVS-installatør – gennemsnitlig månedsløn: 29.653 kr.
  • Kvindelig VVS-installatør – gennemsnitlig månedsløn: 22.000 kr.
Dog er det ikke nødvendigvist VVS’ernes køn, som den ovenstående forskel i lønniveauet kan tilskrives. Den gennemsnitlige erfaring for de kvindelige VVS-installatører, som Lønstatistik.dk tager udgangspunkt i, ligger på 3 år. For mændenes vedkommende ligger denne på 10 år. Mængden af erfaring kan altså også have været den udslagsgivende faktor i denne sammenligning.

Det siger kunderne

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente 

Luksus sommerhuse

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente

Skiferie i skihytte

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente

Sommerhus med pool

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente