Lægning af vinylgulv
Få 3 uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt
- Spar op til 40% på dit byggeprojekt
- Spar masser af tid - giv os blot nogle få informationer
- Slip for selv at ringe rundt til travle håndværkere
- Alle tilbud er uforpligtende
Find ud af hvad det koster at få lagt vinylgulv og beregn pris – gratis og uforpligtende. Se også vores gør-det-selv-guide, så du selv trygt kan give dig i kast med at lægge vinylgulv.
Fremragende
Forside » Monteringsguide » Lægning af vinylgulv
Det velkendte vinylgulv er en klassiker i de danske hjem – og det er ikke uden grund.
Vinylgulve er som skabt til hverdagen, da de er lette at holde rene og pæne. Et vinylgulv er en meget praktisk og holdbar type gulvbelægning. Ofte ses disse gulve i fx køkkener og entréer, hvor risiko for tilsmudsning er størst.
Foruden alle fordelene ved vinylgulve – at de er nemme at rengøre, er meget slidstærke, relativt billige og alsidige i anvendelse – ja, så er det faktisk også nemt at lægge.
Naturligvis hjælper det at have en smule teknisk snilde, men vinylgulv er faktisk ganske velegnet for gør-det-selv-nybegyndere. Hvis du væbner dig med tålmodighed kan du sagtens nå rigtig godt i mål med lægning af vinylgulv. Vinylgulve findes nemlig både med rulle- eller klikløsning.
Her på siden kan du blive klogere på, hvordan man lægger vinylgulve i vores gør-det-selv-guide – både klik og rulle. Du kan også se hvad det koster at hyre en professionel gulvlægger, og få 3 gratis og gode tilbud.
Læs med herunder, og bliv klogere på området.
Hvad koster lægning af vinylgulv?
Der er flere parametre, der spiller ind på prisen som det koster at få en fagperson til at lægge et vinylgulv. Du skal regne med, at timeprisen for en professionel gulvlægger er på omkring 500 kr. Men prisen er selvfølgelig afhængigt af hvor i landet du befinder dig, og hvem du får fat på.
Når du skal udregne en samlet pris på dit projekt, har selve gulvet (materialet) en enorm indvirkning.
Vinyl findes nemlig i alle prisklasser. Typisk er prislejet fra mellem 100 kr. pr kvadratmeter og 500 kr. pr. kvadratmeter. Som du kan se vil selve lægningen af vinylgulvet ofte være den dyreste del af regnestykket. Samlet set vil det sandsynligvis koste dig et sted mellem 1.000 og 1.500 kroner pr. kvadratmeter at få lagt et vinylgulv af en gulvmand.
Kan jeg selv lægge vinyl på badeværelset?
Vi anbefaler på det kraftigste, at du overlader lægning af vinyl i vådrum (fx badeværelset) til professionelle. Der er for megen risiko forbundet med at gøre det selv.
En af de primære årsager til, at det kan være svært selv at lægge vinylgulve i vådrum er, at vinylgulve i vådrum skal være GVK-godkendte. GVK er en uvildig kontrolordning for vådrum og vinylbelægninger. Hvis du finder en gulvmand, der skal lægge vinyl i dit vådrum, gør du derfor klogt i at sikre, at firmaet er GVK-certificeret.
Når det kommer til monteringen skal du også have styr på at overholde det gældende bygningsreglement. Dertil kommer, at forsikring typisk ikke dækker råd, skimmel eller andre fugtskader, hvis gulvet ikke er lagt af en professionel.
Hyrer du en professionel GVK-certificeret gulvlægger til at lægge vinylgulv i et vådrum kan du vide dig helt sikker. Så vil materialet være velegnet, og det vil blive lagt korrekt – helt efter forskrifterne.Og skulle der opstå fx fugtskader i gulvet på et senere tidspunkt, så kan det dækkes af forsikringen.
3 gratis tilbud på gulvlægning til dig
Gennem vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk kan du hurtigt få 3 tilbud på lægning af vinylgulv.
ByggeXperten anbefaler 3byggetilbud.dk af disse grunde:
Det er nemt, gratis og helt uforpligtende
Konceptet er bevist med mere end en halv million formidlede opgaver, og en succesrate på over 90%
Du kan spare mange penge, og masser af tid
Servicen dækker i hele landet
Tilbuddene kommer fra lokale fagpersoner.
Du får entreprisegaranti – et økonomisk sikkerhedsnet, der sikrer dig med op til 35.000 kr., hvis noget skulle gå galt.
Få dine 3 gratis tilbud allerede i dag. Det er ganske uforpligtende. Klik her!
Gør det selv-guide: Sådan lægger du et vinylgulv
Vi på ByggeXperten vil vi gerne støtte dig hele vejen i dine gør-det-selv-projekter. Vi har herunder lavet en guide til dig, som du kan bruge, når du skal lægge vinylgulv. Guiden gør det så nemt og overskueligt for dig som muligt – du bliver vejledt trin for trin gennem processen.
Der er flere måder, hvorpå du kan lægge vinylgulvet og få et godt resultat. Nedenfor kan du blive klogere på hvordan man lægger vinylgulv med hhv.:
Rulle-system (et klassisk vinylgulv, som lægges i baner)
Klik-system (en lethåndterlig løsning til vinylgulv, som er et glimrende alternativ til trægulv)
Hvilket underlag kan vinylgulv lægges på?
Vinyl kan lægges på langt de fleste typer underlag.
Det vigtigste er, at underlaget er fast (eller hårdt), fordi vinyl er meget blødt, og alle ujævnheder der er i underlaget vil kunne ses. Generelt skal du undgå at lægge vinylgulv på bløde underlag.
Du kan ikke lægge vinyl ovenpå et eksisterende vinylgulv. Det gamle skal fjernes først.
Er underlaget helt jævnt og fx af beton, spånplade, trægulv eller krydsfinér er det nærmest kun rengøring, der skal være helt på plads inden du går i gang for alvor.
Inden selve gulvlægningen
Uanset hvilket vinylgulv du vælger, er det vigtigt at du er opmærksom på en række ting inden du starter.
Anbring vinylgulvet indendørs mindst et døgn før du skal igang med at lægge det. Det er meget nemmere at arbejde med, når det er ved stuetemperatur. Det er fx nemmere at skære i det.
Tjek altid gulvet for fejl inden du går i gang med at lægge vinylgulvet. Fejl kan fx være ujævnheder, splinter hvis det er trægulv, huller, osv.
Er der ujævnheder i gulvet skal de udbedres. I betongulve kan der fx være en lille nedsænkning i overfladen, som vil kunne ses igennem det bløde vinyl. Disse kan udbedres med vandbaseret spartelmasse. Vil du lægge vinylgulvet på et trægulv med større ujævnheder eller store mellemrum mellem brædderne? Da kan du forberede underlaget med primer og en vandbaseret spartelmasse, samt montering af masonitplader ovenpå.
Hav styr på det nødvendige værktøj. Du får sandsynligvis brug for følgende:
Blyant, hobbykniv, tommestok, lineal, saks, dobbeltklæbende tape/lim og koldsvejsevæske
Underlaget – eller undergulvet – du vil lægge vinylgulvet på, skal være grundigt rengjort for snavs, støv og andet skidt. Det gælder også eventuelle gamle maling- eller limrester – disse skal også fjernes.
Bestem retningen, som gulvet skal lægges i. Er rummet aflangt eller rektangulært ser det bedst ud, at mønstret følger rummets længde. Ved kvadratiske rum bliver resultatet flottest, når du lægger gulvet parallelt med lysindfaldet.
Lægning af vinylgulv – rulle
Når du har styr på ovenstående er du sikret det optimale grundlag for et godt resultat. Så er du ved at være klar til at lægge dit vinylgulv.
Vinylgulv i rulle – step-by-step:
Rul gulvet ud langs væggen med fronten opad.
– Hvis væggen ellers er helt lige kan du skubbe rullen helt ind til væggen.
– Buer væggen skal gulvet lægges nogle få centimeter fra væggen.Nogle ruller har samlinger. I dét tilfælde skal du tilpasse banernes længde således, at mønstret i gulvet passer sammen.
Læg samlingerne med et overlap på ca. en centimeter.
Tjek, at der ikke er luft under banerne.
Skær banerne til. I tilfælde af, at gulvets mønster har fugemarkeringer, skal du skære i midten af fugen, når du tilpasser.
Fastgør dobbeltklæbende tape eller lim til undergulvet, og monter kanterne.
Brug koldsvejsevæske til at samle gulvets ender.
Gentag indtil hele gulvet er lagt, og afslut med lister.
Der vil altid være små forskelle på gulve fra producenternes side. Det er derfor altid smart at undersøge nærmere om det produkt, du har købt, har en specifik vejledning til både montering og vedligehold.
Lægning af vinylgulv – kliksystem
Har du gjort dine forberedelser, som nævnt ovenfor, er du klar til at lægge dit nye klikgulv i vinyl. Klikgulv kræver sjældent en egentlig guide, da der ofte medfølger en detaljeret anvisning for lægning i pakkerne. Følg altid producentens anvisninger, hvis du har dem til rådighed.
Her finder du en generiske fremgangsmåde.
Læg den første vinylplanke langs væggen i den ønskede retning. Retningen bestemmes af rummets form og/eller lysindfald.
Sørg for at der er 5 mm mellem væggene og gulvet i alle ender. Du kan bruge smalle afstandsklodser eller kiler til formålet.
Klik gulvet sammen stykke for stykke.
Sørg for at vinylplankernes ender samles forskudt af hinanden i rækkerne. Sørg for at der altid er en forskydning på mindst 30 cm for at få et harmonisk finish.
Afslut gulvlægningen med en kant- eller fodliste.
Skal du have arbejdet gjort for dig?
Som sagt tidligere kan du også nemt få arbejdet gjort for dig. Du skal blot benytte dig af muligheden her på siden for at bestille 3 tilbud fra lokale gulvlæggere nær dig. Det er nemt, og tager blot 2 minutter. Så kan du vælge og vrage mellem tilbuddene, når vi efter kort tid sender dem til dig.