Anlægsgartner

Få 3 uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt

Har du brug for en anlægsgartner?

Find en anlægsgartner nær dig, få tilbud på dine projekter, se priser og læs om de opgaver, du kan få løst. Her får du det komplette overblik over løsninger, som en anlægsgartner kan hjælpe dig med.

Fremragende

Mens langt de fleste håndværkere fokuserer på konstruktioner, der relaterer sig til huse og bygninger, så tager en anlægsgartner sig af alt det, der er rundt om. 

Faktisk er anlægsgartnere en ofte overset håndværkertype. Ikke desto mindre, så er det anlægsgartnerne, der sørger for, at vores huse og bygninger viser sig fra deres bedste side – nemlig i de mest fantastiske omgivelser. 

Skal du bruge en anlægsgartner? Måske har du en have eller et udendørs areal, der trænger til en kærlig hånd – eller måske en komplet renovering? Her på siden kan du finde alt det, du skal vide om anlægsgartnere og faget generelt for at komme videre med dit udendørs projekt. Læs med herunder, hvor vi giver dig det ultimative overblik.

Hvad er en anlægsgartner?

 
Anlægsgartner danner overblik over haven

En anlægsgartner er en type gartner, der passer og vedligeholder grønne områder, samt anlægger nye udendørs områder. En anlægsgartner arbejder ikke kun med planter og grønt, men lægger også fliser, brosten og stisystemer. Som sådan kan en anlægsgartner altså varetage langt de fleste udendørs opgaver, der måtte opstå omkring bebyggelse. 

En anlægsgartner hører under gartnere som en overordnet kategori. Der findes mange forskellige typer af gartnere, og hver type er specialiseret i at varetage ét bestemt gartner-område. Af forskellige gartnertyper kan vi nævne væksthusgartnere, planteskolegartnere og frilandsgartnere.

Hvad er en anlægsgartner?

 
De fleste forbinder en gartner med en fagperson, der passer blomster og planter – enten for nydelsens skyld, eller til produktion af fødevarer.

Men faktisk er ordet “gartner” blot en paraplybetegnelse, der dækker over mange forskellige typer af gartnere. Inden man bestiller en gartner til at arbejde på sin have kan det altså være godt at kende til de forskellige typer gartnere, der findes. Det giver vi dig et lille overblik over her. 

Anlægsgartnere er den type gartner, du skal bruge til at anlægge nye udendørs områder ved bebyggelse og beboelse. Hvis du skal bruge en gartner til et projekt derhjemme, så er det altså som oftest en anlægsgartner, du er ude efter. En anlægsgartner sagtens arbejde ud fra dine ønsker og instrukser. Men hvis du har haft en landskabsarkitekt til at tegne et nyt udendørs område for dig, så kan anlægsgartneren også føre idéerne fra arkitektens tegninger ud i livet. 

Landskabsarkitekter er egentlig ikke en type gartner. Alligevel nævner vi dem her, fordi de så ofte arbejder sammen med anlægsgartnere om udendørs arealer omkring bebyggelse. Hvis du skal have totalrenoveret udendørsarealet omkring dit hus, eller blot din have, så kan det være en rigtig god idé at få en landskabsarkitekt til at tegne nye arealer før du får en anlægsgartner på opgaven.

Væksthusgartner er en gartner, der arbejder med produktion af potteplanter, væksthusgrøntsager og lignende i væksthuse. Højteknologiske væksthuse har i stigende grad vundet frem de senere år som følge af teknologisk nytænkning. Dog har de danske væksthuse også svære fremtidsudsigter pga. hård international konkurrence. 

Planteskolegartnere er specialiserede i planteproduktion af udvalgte planter og grønt. Heriblandt kan nævnes prydbuske, roser, frugttræer osv. Du kan både finde planteskolegartnere som selvstændige i industrien, men de er også ofte at finde i havecentre, planteskoler o.l.

Få 3 gratis tilbud fra anlægsgartnere i dit område

 
Har du brug for en anlægsgartner? Så kan du lige nu få 3 gratis tilbud fra anlægsgartnere i dit nærområde, hvis du benytter dig af vores samarbejdspartners udbudsservice. ByggeXperten samarbejder nemlig med 3byggetilbud.dk, som ganske gratis og uforpligtende sætter dine byggeopgaver i udbud. Det gælder også, når du skal bruge en anlægsgartner i forbindelse med dine udendørs projekter.
  

Byggexperten anbefaler 3byggetilbud.dk af disse grunde:

  • Det er nemt, helt gratis og ganske uforpligtende
  • Konceptet er bevist med over en halv million formidlede opgaver, samt med over 90% succesrate
  • Du kan spare mange penge
  • Servicen dækker i hele landet
  • Servicen er landsdækkende
  • 3byggetilbud giver entreprisegaranti – et økonomisk sikkerhedsnet, der sikrer dig med op til 35.000 kr., hvis noget skulle gå galt under anlægsgartnerens arbejde

Prøv servicen i dag, og bestil 3 tilbud fra anlægsgartnere nær dig. Det koster ikke noget, og er helt uforpligtende.

Anlægsgartneren arbejder med 3 områder

 
Dette område er nok dét, som anlægsgartnere er mest kendte for at arbejde med. Anlægsservice er nemlig anlægsgartnerens hovedopgave. Det er her, hvor anlægsgartneren “skaber nyt” på udendørs arealer. Det er her, hvor anlægsgartneren brolægger en sti; hvor der lægges en terrasse; hvor der lægges nyt græs; hvor der laves bede og plantes træer.
 

Plejeservice – vedligeholder allerede etablerede udendørs områder

 

Efter endt anlægsservice ligger der nu en tilbagevendende opgave af vedligeholdelsesmæssig karakter. 
Naturen forsøger konstant at vokse anlægsgartnerens kreationer over ende. Derfor er det nødvendigt hele tiden at holde et udendørs areal, så det ikke vokser til. Det kan en anlægsgartner også sørge for.

Rådgivning og design

 
En anlægsgartner kan også bistå med rådgivning om indretningen og designet af udendørs arealer. Dette gælder ofte, når vi taler om private haver. Her vil du få tegninger og en konkret plan over hvordan den nye have vil blive indrettet. Anlægsgartneren vil her sørge for, at pladsen i haven udnyttes bedst muligt – selvfølgelig med sans for, at haven skal være balanceret. 
 

Selvom anlægsgartneren ikke har den samme faglighed som en landskabsarkitekt, så kan anlægsgartneren sagtens bistå med rådgivning og design om mindre projekter. Nogle anlægsgartnere har også specialiseret sig til store færdigheder på landskabsarkitekt-området.

Disse opgaver kan en anlægsgartner udføre

Anlægsgartner lægger ny græsplæne
 

Det kan være ret diffust at vide, at en anlægsgartner kan udføre “alle slags opgaver” uden for hjemmets fire vægge. Det er selvfølgelig også lidt groft sagt. Præcist hvilke opgaver snakker vi her om?

 Herunder kan du finde et overblik over nogle af de mest gængse opgaver, som anlægsgartnere udfører hos private kunder i Danmark.

  • Anlæg af grønne områder og bede
  • Lægning af ny græsplæne (+ fjernelse af den gamle)
  • Beplantning af buske, træer og levende hegn
  • Belægningsarbejde (fx stier, fliser, indkørsler, terasser, trapper og støttemure)
  • Plejning af grønne områder – herunder græsslåning, trimning af buske og hæk, holde træer, osv.
  • Design af haver og anlæg

Pris: Det koster en anlægsgartner

 
Anlægsgartnere arbejder typisk med timepriser. Du skal forvente en timepris på mellem 350-500 kr., når anlægsgartneren går i gang. Timeprisen varierer dog under mange forskellige forhold. Skal anlægsgartneren bruge store maskiner under arbejdet, så er timeprisen typisk højere. Det samme gør sig også gældende jo tættere på hovedstaden firmaet er lokaliseret.

Og endelig afhænger prisen også af anlægsgartneres erfaring og kompetencer. En ny selvstændig anlægsgartner vil typisk ikke koste lige så meget som en, der har drevet selvstændig virksomhed i 20 år.

Du kan forvente, at hvis du gerne vil have udført anlægsgartner-arbejde af en god kvalitet, så skal du også betale en højere pris. Faglærte anlægsgartnere koster mere end ufaglærte anlægsgartnere – men du vil sagtens kunne finde en ufaglært anlægsgartnere, hvis det blot er det, du er interesseret i.

Priseksempler på opgaver, som en anlægsgartner kan udføre

 
Nogle gange kan det være meget rart med pris-eksempler på konkrete opgaver, som man kan sætte en anlægsarbejder til at løse. Herunder har vi samlet sådan nogle eksempler.

Vi er selvfølgelig nødt til også at sige, at de konkrete priser, som du skal betale for et givent projekt, ikke nødvendigvis vil ligne dem, som vi lister herunder. Spørg altid anlægsgartneren på forhånd hvad vedkommende forventer, at et givent projekt vil komme til at koste.

  • Anlæggelse af ny flise-terrasse på 50 kvm: ca. 33.000 kr. (~665 kr. pr. kvm.)
  • Rullegræs på græsplæne: fra 80 kr. pr. kvm.
  • Stengærde: fra 1.000 kr. pr. meter

Sæt din opgave i udbud, og spar penge på anlægsgartneren

 
En god måde at spare penge på en anlægsgartner er ved at sætte din opgave i udbud. Helt konkret handler det blot om at gribe telefonen, og finde numrene på de forskellige anlægsgartnere i dit nærområde. Når det er gjort, så er det bare om at ringe rundt.

Når du ringer til de forskellige anlægsgartnere i dit nærområde, og fortæller dem om din opgave, så har det to fordele for dig. For det første, så får du et overblik over anlægsgartnernes priser, og kan vælge det billigste tilbud. For det andet, så kan du presse anlægsgartnerne endnu mere på prisen ved at lade dem vide, at de er oppe imod andre gode tilbud på samme projekt. Så er mange nemlig tilbøjelige til at underbyde.

Det kan selvfølgelig være svært, langsommeligt og kedeligt at sætte din opgave i udbud. Det er jo tid, der blot går med at hente tilbud – og det kan altså hurtigt tage længere tid end man først havde forestillet sig. Tilføj oven i hatten, at der sandsynligvis også vil være anlægsgartnere i opkaldsrunden, der ikke vil afgive tilbud, når opgaven er i udbud. Årsagen kan være, at de har travlt, at de ikke vil konkurrere om prisen, eller at de ender med at give et tilbud, som de trækker tilbage igen. Det kan være frustrerende og energikrævende at lave en udbudsrunde.

Heldigvis kan du automatisere langt det meste af processen. Igennem vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk, har du mulighed for at sætte din opgave i udbud ganske gratis og uforpligtende. Du skal blot fortælle lidt om dit projekt, og resten klarer vores samarbejdspartner. Du vil efter ganske kort tid få tilsendt 3 tilbud fra anlægsgartnere i dit lokalområde – og så vælger du bare det tilbud, som du synes er bedst.

Billig anlægsgartner: Dette kan du selv gøre

 
Hvis du gerne vil have yderligere råd til hvordan du kan få anlægsgartneren så billig som mulig, så er der her en række tips til hvad du selv kan gøre. Det hele bygger selvfølgelig på, at du selv skal trække i arbejdstøjet, og gøre noget af det, som du godt kan finde ud af. Læs med her, hvor vi deler vores idéer.
 

Sparetip nr. 1: Ryd haven

 
Det første sparetip er ganske enkelt, og giver sig selv for de fleste: Sørg for, at der ikke ligger ting og flyder, når anlægsgartneren kommer. Hvis haveredskaberne står fremme, hvis den gamle sandkasse ikke er blevet flyttet, eller hvis havemøblerne skal fjernes – orden nu alt det på forhånd. Hvis anlægsgartneren kommer, og disse ting stadig står fremme og blokerer for arbejdet, så er det dyre lærepenge. 
 

Anlægsgartneren skal helst kunne gå i gang med arbejdet med det samme. Ban vejen for gartneren, og som i sving før han/hun kommer. Det gælder også, når vi taler om adgangen til din have med evt. maskiner. Anlægsgartneren skal nemlig også kunne få redskaberne ind i haven, så sørg for, at der er fri passage.

Sparetip nr. 2: Gør alt det, du selv kan gøre

 
Hvis anlægsgartneren skal lægge nyt græs, og du selv har en fræser, så gør grundarbejdet først. Fjern den gamle græsplæne. Og hvis anlægsgartneren leverer grus til indkørslen, så hør om du selv kan stå for at sprede gruset ud. 
 

Jo, meget af arbejdet i haven er hårdt, men en betydelig del af gartnerarbejdet kræver nogle gange mere muskler og sved end decideret faglig ekspertise. Det kan du udnytte. Informér anlægsgartneren på forhånd om dit budget, og spørg om der er nogle af opgaverne, som du selv kan tage løbende for at spare på pengene. Nogle gange vil en kombination være mulig. Altså, at anlægsgartneren fx leverer grus til indkørslen, og at du spreder det ud; eller at du fjerner den gamle græsplæne, mens anlægsgartneren lægger den nye.

Sparetip nr. 3: Byd på kaffe og kage

 
Jo, den er god nok, selvom metoden er lidt gammeldags. Du kan nemlig, ved at varte anlægsgartneren lidt op under arbejdet, opnå noget goodwill. Anlægsgartneren vil simpelthen synes, at det er rart med noget forplejning og en lille snak over kaffen. Sørg for at rose gartneres arbejde undervejs.
 

Når du opbygger goodwill hos en håndværker, der arbejder for dig, så får håndværkeren også automatisk lyst til at give noget igen. Jo, selvfølgelig – håndværkeren giver rigeligt ved blot at udføre det ønskede arbejde. Men hvis du går et skridt videre ud over det, der er forventet – fx ved at give kage og kaffe, eller en god kold cola – så vil anlægsgartneren også gøre lidt ekstra ud af det, du får tilbage. Det kan enten være i form af en mere ihærdig arbejdsindsats, men du kan også være heldig at få en regning på arbejdet, der er lidt mindre end hvad den ellers ville have været.

Du skal ikke altid vælge den laveste pris

 
Flot anlæg lavet af en anlægsgartner

Indrømmet: Vi har efterhånden snakket meget om prisen på anlægsgartnere på denne side. Det er med vilje, da vi ved, at prisen for de fleste forbrugere er en af de afgørende faktorer. Det er prisen der bestemmer, om man handler eller ej.

Dog er det også vigtigt for os at fastslå, at prisen ikke er den eneste faktor, der bør gøre sig gældende, når du vurderer i anlægsgartnernes tilbud. Kvaliteten af arbejdet udgør nemlig også en kritisk faktor.

Du vil gerne sikre dig, at anlægsgartneren kan levere det, der loves. Og der findes en efterhånden ret skridsikker metode til at finde ud af, om en given virksomhed har for vane at efterkomme sine kunders ønsker. Metoden er simpel: Gå på nettet, og søg på tidligere kunders anmeldelser af virksomhedens arbejde. Det kan være Trustpilot, Google Review, Facebook Anmeldelser, osv. – hvor end man kan gå hen for at smide en vurdering.

Kunderne lyver meget sjældent om deres oplevelser. Hvis tidligere kunder beretter om gode oplevelser, så kan du også forvente en lignende oplevelse. Ja, hvis du handler med den pågældende virksomhed, selvfølgelig.

Med mange gode anmeldelser og tilfredse kunder skal du også forvente, at virksomhedens priser er den del højere end andre steder. Det behøver ikke at betyde, at den samme service er dyrere hos denne virksomhed. Omvendt kan det også betyde, at du får mere værdi for pengene. Her skal du gøre op med dig selv hvad der er vigtigst for dig.

Find en anlægsgartner der, hvor du er:

 
  • Anlægsgartnere i København
  • Anlægsgartnere i Aarhus
  • Anlægsgartnere i Odense
  • Anlægsgartnere i Aalborg
  • Anlægsgartnere i Esbjerg
  • Anlægsgartnere i Randers
  • Anlægsgartnere i Kolding
  • Anlægsgartnere i Horsens
  • Anlægsgartnere i Vejle
  • Anlægsgartnere i Roskilde
  • Anlægsgartnere i Herning

Har du også grønne fingre? Sådan bliver du anlægsgartner

 
Kan du heller ikke undvære den åbne himmel og fri natur? Så skal du måske være anlægsgartner. Herunder giver vi dig et overblik over uddannelsen til anlægsgartner, og hvad du skal forvente – både af uddannelsen, og af dit arbejdsliv efterfølgende.

For at blive anlægsgartner skal du igennem anlægsgartner-uddannelsen. Du kan finde den på nogle udvalgte erhvervsskoler rundt omkring i Danmark, samt på flere af landets landbrugsskoler. Adgangskravene til uddannelsen er lave. Du skal blot bruge et gennemsnit på 2,0 i dansk og matematik fra folkeskolens afgangseksamen.

Selve uddannelsen til anlægsgartner tager mellem 4 og 4,5 år. Undervejs skal du først på et grundforløb, der tager 20-40 uger. Grundforløbet foregår på skolebænken, hvor I du vil få den grundlæggende teori på plads. Derefter starter hovedforløbet, hvor du skiftevis vil skulle finde en læreplads, for derefter at vende tilbage til skolebænken igen.

På skolen finder du flere forskellige fag, der har direkte relevans for det arbejdsliv, du forbereder dig til. Blandt fagene kan vi nævne følgende:

  • Jord, vand og ernæring
  • Grundlæggende anlægsteknik
  • Plantekendskab
  • Plantesundhedslære
  • Opmåling
  • Materialeforståelse
  • Matematik

Du vil under uddannelsen få mulighed for at specialisere dig i en af to retninger. Enten kan du specialisere dig i anlægsteknik. Her vil du lære at anlægge haver, parker, kirkegårde og øvrige arealer udendørs. Her vil du også lære at arbejde ud fra egne skitser.

Du vil også få mulighed for at specialisere dig i plejeteknik. Her vil du lære hvordan du bedst passer grønne områder – bl.a. ved at vande, gøde, slå græs, trimme hække, ordne bede og kultivere planter. 

Når du er færdig med uddannelsen til anlægsgartner kan du få et job som anlægsgartner i en privat virksomhed. Det offentlige hyrer også anlægsgartnere. Du har også mulighed for at starte selvstændig virksomhed, hvis du har lyst til at prøve kræfter med den del af erhvervslivet.
 

Det får en anlægsgartner i løn

 
En anlægsgartner får generelt en god løn. Alligevel er der også store forskelle i lønningerne for anlægsgartnere landet over. Herunder giver vi dig et overblik over gennemsnitlige lønninger for anlægsgartnere, sorteret efter geografisk lokation:
  • Gennemsnitsløn for en anlægsgartner i Nordjylland: 31.254 kr. pr. md. før skat
  • Gennemsnitsløn for en anlægsgartner i Midtjylland: 27.854 kr. pr. md. før skat
  • Gennemsnitsløn for en anlægsgartner i Syddanmark: 28.206 kr. pr. md. før skat
  • Gennemsnitsløn for en anlægsgartner i Sjælland: 25.131 kr. pr. md. før skat
  • Gennemsnitsløn for en anlægsgartner i Hovedstaden: 31.612 kr. pr. md. før skat
Af det ovenstående overblik kan vi se, at en anlægsgartner i Hovedstaden tjener langt mere pr. md. end en anlægsgartner i Midtjylland. Faktisk også mere end på resten af Sjælland. Anlægsgartnere i Nordjylland har også en høj gennemsnitsløn.
 

Erfaring spiller en afgørende rolle for en anlægsgartners løn

 
Lønningerne for anlægsgartnere svinger ikke bare geografisk på tværs af landet. Anlægsgartneres løn svinger nemlig også med mængden af erfaring, som anlægsgartneren har erhvervet sig gennem årene. 

Den overordnede gennemsnitsløn for en anlægsgartner i Danmark er på 28.289 kr. pr. md.. Denne gennemsnitsløn skal holdes op mod anlægsgartneres gennemsnitlige erfaringsniveau i landet – dette niveau ligger på ca. 9 år. 

Men hvis anlægsgartneren fortsætter i samme hverv, så er der rig mulighed for at få en højere løn. Faktisk en meget højere løn. For anlægsgartnere i Danmark, som har ca 26+ års erfaring, ligger gennemsnitslønnen nemlig på hele 39.171 kr. pr. md. 

Det er, mildest talt, en fantastisk løn som håndværker, som kun ganske få andre håndværkerbrancher kan matche. 

Andre ting, som fx om man er mand eller kvinde, har stort set ingen indflydelse på anlægsgartnerens løn. Dette er faktisk et ret atypisk træk, når man sammenligner med de øvrige håndværkerbrancher. Her er det som oftest manden, der tjener mere (og med mere mener vi betydeligt mere). Hos ByggeXperten hilser vi dog denne form for ligestilling på anlægsgartneres lønniveau helt velkommen.