byggexperten.dk

Tilstandsrapport: Priser, tilbud, fordele og karakterer

Få 3 uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt

Hvad er en tilstandsrapport, hvad skal den indeholde – og hvad koster den?

Fremragende

Guide til tilstandsrapport: Priser, lovkrav og hustyper I denne guide giver vi dig det komplette overblik over tilstandsrapporten. Find ud af hvordan du nemt får en tilstandsrapport i hus, og se hvordan du kan spare mange penge på tilstandsrapporten. 

Du kan også gå direkte til sagen, og bestille en billig tilstandsrapport der, hvor du er. Læs med herunder, og lad os fortælle dig hvordan.

Få en billig tilstandsrapport: Bestil tilbud med det samme

Du kan gøre det nemt for dig selv, når du skal bruge en billig tilstandsrapport. Du kan nemlig benytte dig af vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk, når du skal have et godt tilbud. Hvis du er heldig, så vil du kunne spare helt op til halvdelen af prisen på tilstandsrapporten på denne måde. 

 Når du bestiller tilbud gennem 3byggetilbud, så sætter de din anmodning i udbud. 3byggetilbud samarbejder med mange kompetente håndværkere og byggesagkyndige i Danmark. Alle dem, der er i dit område, får lov at byde ind med et tilbud. 

Når tilbuddene er hentet, så får du de 3 bedste tilsendt. Så kan du selv vælge hvilket du vil gå videre med – baseret på pris, omdømme, osv. 

Det er helt gratis og uforpligtende at få denne hjælp fra vores samarbejdspartner. Det eneste, du skal gøre for at få de 3 tilbud, er at videregive en beskrivelse af det, du skal have lavet (i dette tilfælde blot en tilstandsrapport). De skal selvfølgelig også bruge dine kontaktoplysninger. 

Lyder det som noget for dig at få en billigere tilstandsrapport? Ja tak, giv mig 3 gratis tilbud på en tilstandsrapport nu

Ja tak, giv mig 3 gratis tilbud på en tilstandsrapport nu

Hvad koster en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport koster typisk mellem 4.000 kr. og 10.000 kr. 

Årsagen til, at der er forskel på prisen på tilstandsrapporter skal findes i flere faktorer. For det første tager forskellige firmaer simpelthen forskellige priser for den samme service. Her kan det være en god idé at gå lidt på jagt efter dem, der bare generelt er billigere. 

Mange firmaer tilbyder også forskellige pakker, når der skal udarbejdes en tilstandsrapport. I pakkerne er der ofte både inkluderet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport. Og priserne på de forskellige pakker afhænger primært af størrelsen på dit hus. Hvis huset er 300 kvm. eller derover, så kan tilstandsrapporten komme til at koste mere. 

Oven i prisen for selve tilstandsrapporten skal du som oftest også betale et mindre ekstra beløb. Dette er beløbet, som den byggesagkyndige skal betale til erhvervsstyrelsen i forbindelse med udarbejdelsen af tilstandsrapporten.
 

Tips og tricks til en billigere tilstandsrapport

Hvis du er ude efter en billigere tilstandsrapport, så er der ikke mange værktøjer i redskabsskuffen. Mange virksomheders priser på tilstandsrapporter ligger umiddelbart fast. 

Alligevel er der også et trick, som du altid kan anvende, hvis du gerne vil have noget billigere. Tricket er at sætte det, du efterspørger, i udbud. Du informerer simpelthen flere forskellige byggesagkyndige om, at du skal have lavet en tilstandsrapport. Derefter lader du dem underbyde hinanden for at “vinde” dig som kunde.

Det er smart og fairgame – og så kan du også få andre til at gøre det for dig, helt gratis. Vores samarbejdspartnere hos 3byggetilbud har faktisk gjort det til deres levebrød at sætte sådanne opgaver i udbud – bl.a. for ByggeXpertens brugere. 

Hvis du synes, at en billigere tilstandsrapport lyder som noget for dig, så klik ind, og bestil 3 tilbud med det samme. Du har intet at tabe ved det, og det tager kun 2 minutter. 

Klik her og få 3 lokale tilbud på en tilstandsrapport

Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er et dokument, der oplyser om tilstanden på en ejendom. 

Tilstandsrapporten blev tidligere kaldt huseftersyn. Formålet med en tilstandsrapport er at fortælle en potentiel køber om den stand og kvalitet, som boligen er i. At køberen er klar over hvilke fejl og mangler huset har (eller ikke har) kan være afgørende for købers beslutning. 

En tilstandsrapport kan altså være med til at sikre køberne, når der skal handles. Det kan gøre køberne mere tilbøjelige til at købe – og dermed får du en større sandsynlighed for en hurtigere handel. 

Sammen med en tilstandsrapport skal der altid udarbejdes en separat elinstallationsrapport. Du kan læse mere om elinstallationsrapporten længere nede på siden her.
 

Hvornår skal jeg bruge en tilstandsrapport?

Byggesagkyndig inspicerer tagrenderne på et gammelt hus
Byggesagkyndig inspicerer tagrenderne på et gammelt hus

Du kan bruge en tilstandsrapport, når du vil sælge din bolig. Tilstandsrapporten er også nødvendig (sammen med en elinstallationsrapport), hvis du vil tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med et salg.

Når du skal sælge, så vil en tilstandsrapport, der er ældre end 6 måneder, ikke længere være gyldig. Så skal der en ny til. Hvis huset er til salg, og har været til salg i mere end 6 måneder, så kan du i denne periode få lavet en ny tilstandsrapport efter udløb til en reduceret pris.
 

Er en tilstandsrapport lovpligtig?

Nej, en tilstandsrapport er ikke lovpligtig. 

Du kan sagtens sætte din bolig til salg uden at få lavet en tilstandsrapport. Det kan dog føre nogle ulemper med sig, hvis du ikke kan vise dine købere en tilstandsrapport på huset. 

For det første, så vil en manglende tilstandsrapport være nok til, at nogle købertyper skræmmes væk på stedet. Hvis ikke de kan få den sikkerhed, der ligger i, at en uafhængig tredjepart systematisk har gennemgået huset for fejl og mangler, og lavet en tilstandsrapport, så kan det være en deal-breaker.

For det andet, så er det muligt for dig at tegne en ejerskifteforsikring, når du har fået lavet en tilstandsrapport.
 

Hvad er en ejerskifteforsikring, og hvorfor skal jeg have en?

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der sikrer dig som sælger af huset efter endt handel. Hvis køberen senere kommer og vil have dig til at betale for skader på huset, så sørger en ejerskifteforsikring for, at du ikke står ansvarlig for det, som køberen finder af skader og mangler. 

Hvis du vælger ikke at tegne en ejerskifteforsikring, når du sælger din bolig, så kan det ende med at blive meget dyrt for dig. Du kan blive gjort ansvarlig for at udbedre skjulte skader på boligen, der er opstået mens du har boet der, og som køber ikke har været opmærksom på ved køb. 

For at du kan tegne en ejerskifteforsikring er det en forudsætning, at du kan fremvise en gyldig tilstandsrapport og elinstallationsrapport.
 

Husk elinstallationsrapporten sammen med din tilstandsrapport

Når du får en tilstandsrapport, så følger der som regel en elinstallationsrapport med i handlen.

En elinstallationsrapport er resultatet af en systematisk gennemgang af husets elinstallationer, foretaget af en autoriseret elinstallatør. Elinstallationsrapporten indeholder informationer om boligens forskellige elinstallationer – herunder boligens eltavle, fejlstrømsafbryder, materiel bag stikkontakter og lavvoltsinstallationer. Der kortlægges bl.a. fejl, mangler og skader i elinstallationerne, som kan være med til at give køber (og sælger) et overblik over hvad der kræver udbedring nu og på sigt.

 

Hvem laver en tilstandsrapport?

Tilstandsrapporter kan kun udarbejdes af byggesagkyndige – dvs. af byggeteknisk uddannede personer. Den byggesagkyndige, som udfører tilsynet, er beskikket af de danske myndigheder. Det er et krav, at den byggesagkyndige skal være beskikket på denne måde. Hvis det ikke er tilfældet, så gælder tilstandsrapporten ikke.
 

Hvad skal en tilstandsrapport indeholde?

Tilstandsrapporten skal bl.a. indeholde følgende 6 elementer:
 
 • En beskrivelse af bygningerne på grunden – evt. med byggesagkyndiges bemærkninger
 • Oplysninger fra sælger om ejendommen
 • Information om tagets forventede resterende levetid
 • Resultatet af bygningsgennemgangen, hvor de forskellige skader får karakter
 • En generel beskrivelse af hustypen, og udpensling af opmærksomhedspunkter, der tager udgangspunkt i de materialer, som huset består af
 • Kontaktinformationer på den byggesagkyndige

Tilstandsrapporten kan godt indeholde flere konkrete informationer, der ikke er inkluderet i ovennævnte punkter. Desuden skal tilstandsrapporten altid laves sammen med en elinstallationsrapport.

Elinstallationsrapporten skal udarbejdes sammen med en tilstandsrapport
Elinstallationsrapporten skal udarbejdes sammen med en tilstandsrapport
 

Karakterer i en tilstandsrapport

Når der udarbejdes en tilstandsrapport, så får de forskellige skader, fejl og mangler ved boligen tilskrevet en karakter. Karakteren skal være med til at give køber et overblik over hvor alvorlige skaderne er, og hvor hurtigt der skal handles på dem. 

Som sælger skal man selvfølgelig være opmærksom på de forskellige fejl og mangler ved boligen. Men faktisk kan man også hurtigt få et godt overblik over en boligs generelle tilstand ved at se på de karakterer, som boligen har fået i tilstandsrapporten. Du kender garanteret til disse karakterer ved hus-programmer i fjernsynet, som ofte anvender fag-udtryk som K1’ere, K2’ere og K3’ere. 

Du bør som husejer gå efter at have så få K3’ere som muligt. Disse karakterer dækker over kritiske skader, som kan skræmme potentielle købere væk. Har du flere K3’ere, så bør du overveje, som du skal få fejlede udbedret inden du sælger huset. 

Få 3 gode tilbud fra lokale håndværkere på udbedring af dine K3’ere 

Hvad betyder karaktererne?

Karaktersystemet i en tilstandsrapport er simpelt, og består af 6 forskellige karakterer. Herunder lister vi dem alle, og beskriver hvad de betyder.
 

IB: Ingen bemærkninger

Denne karakter lyder neutral, men er det slet ikke. Faktisk svarer “IB – Ingen Bemærkninger” til, at dit hus får topkarakter.
 

K0: Kosmetiske skader

Kosmetiske skader er skader, der ikke har nogen indvirkning på bygningens funktion. Her kan den byggesagkyndige alligevel vurdere, at der kan foretages indgreb, hvis man vil rette op på ejendommens udtryk. Eksempel på en K0’er:

 •  Maling, der skaller, og som ikke har en beskyttende funktion.

K1: Mindre alvorlige skader

Dette er skader, der skal udbedres, men som ikke i sig selv har betydning for bygningens funktion. K1-skader udgør heller ikke fare for skade på andre dele af bygningen. Eksempel på en K1’er:

 • Små revner rundt omkring i bygningens murværk

K2: Alvorlige skader

K2’ere er alvorlige skader, der har en indvirkning på bygningens funktion. Dog skader K2’ere ikke andre af bygninges dele. Eksempler på K2’ere:
 
 • En punkteret termorude
 • En utæt fuge

K3: Kritiske skader

K3’ere er kritiske skader, der har en indvirkning på bygningens funktion, og som også kan skade andre bygningsdele. K3’ere skal udbedres hurtigst muligt, da de ellers løbende forværrer husets generelle tilstand. Eksempel på en K3’er:
 
 • Hul i taget, der lader vand sive ind i konstruktionen

UN: Bør undersøges nærmere

En UN kan gives, hvis der er forhold, hvor det er tydeligt, at der er en skade, men hvor den byggesagkyndige ikke kan vurdere omfanget af skaden. UN gives også, hvis der er steder i boligen, hvor den byggesagkyndige ikke kan komme til.
 

Disse karakterer skal du være særligt opmærksom på

Du skal være ekstra opmærksom på K2’ere og K3’ere i din tilstandsrapport. Disse karakterer gives for forhold, der kompromitterer husets funktion, og som kræver hurtig udbedring. Du skal prioritere at komme K3’ere til livs over K2’ere. K3’ere har nemlig også en skadende funktion på andre af husets elementer. Hvis du har en K3’er, som du ikke får udbedret, så vil det løbende resultere i flere skader på din bolig. Det kan hurtigt blive meget dyrt at få udbedret de skader, der kan opstå som følge af en K3’er, der ikke gøres noget ved.
 

Gør din bolig salgsparat, og få ordnet fejl og mangler fra tilstandsrapporten

Du kan med fordel få udbedret de fejl, mangler og skader, som tilstandsrapporten afslører ved din bolig. Får du udbedret fejlene vil det både resultere i et bedre hus af højere værdi, en flottere tilstandsrapport samt mere købsparate købere. Har du fået en tilstandsrapport med flere fejl, som du ønsker udbedret? Så kan du spare penge på håndværkerne, og sætte opgaverne i udbud gennem vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk. De står for at sætte dine opgaver i udbud, og får de lokale håndværkere til at byde ind med gode tilbud på opgaverne. Når de 3 bedste tilbud er indsamlet får du dem tilsendt, og så kan du selv vælge det bedste. Ja tak – bestil 3 tilbud på udbedring af skader i min tilstandsrapport
 


Tilstandsrapport på ejerlejlighed

Hvis du bor i en ejerlejlighed, og gerne vil sælge, så er det ikke altid, at det giver mening med en tilstandsrapport. For at tilstandsrapporten lever op til kravene er det både din lejlighed, der skal inspiceres, samt alle andre af bygningens dele, der har indvirkning på integriteten af ejerlejligheden som konstruktion. Konkret betyder det, at det hurtigt kan blive en meget omkostningstung affære, hvis du skal have en tilstandsrapport på en ejerlejlighed. De fleste ejerlejligheder bliver derfor også købt og solgt uden en tilstandsrapport. 
 
Det betyder også, at du ikke kan tegne en ejerskifteforsikring, når du køber eller sælger en ejerlejlighed. Det er desværre vilkåret, når man handler med disse typer ejendomme.
 

FAQ – tilstandsrapport

Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er en rapport, der bygger på en systematisk gennemgang af din bolig. Tilstandsrapporten giver et overblik over boligens tilstand, og kan hjælpe med at påpege, hvis der skal ske udbedringer af forhold i boligen.

Hvad koster en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport koster typisk mellem 4.000 kr. og 10.000 kr. Prisen på tilstandsrapporten afhænger af den byggesagkyndiges timepriser, samt hvor stor din bolig er. Du kan også nogle gange få en pakkeløsning, der indeholder en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport med en fast pris.

Er det lovpligtigt med en tilstandsrapport?

Nej, det er ikke lovpligtigt at få lavet en tilstandsrapport. Det kan til gengæld være en god idé, hvis du vil gøre din bolig mere salgsbar. Det er også nødvendigt med en tilstandsrapport, hvis du vil have lavet en ejerskifteforsikring.

Kan jeg spare penge på tilstandsrapporten?

Ja, du kan godt spare penge på tilstandsrapporten. Alt, du skal gøre, er at sætte opgaven i udbud. Det kan du nemt gøre gennem vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk. Det er gratis, og tager blot et par minutter at bestille tilbuddene.

Hvem laver en tilstandsrapport?

Det er altid en af myndighederne beskikket byggesagkyndig, der står for at udføre inspiceringen og udarbejde en tilstandsrapport.

Skal jeg også have en elinstallationsrapport?

Ja, en elinstallationsrapport skal laves sammen med en tilstandsrapport. Elinstallationsrapporten følger som regel med, når du bestiller en tilstandsrapport.

Hvad er en ejerskifteforsikring?

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der dækker dig, hvis køber finder fejl, mangler eller skader ved boligen, som er opstået i det tidsrum, hvor du har boet der. Hvis du ikke tegner en ejerskifteforsikring, så kan du blive draget til ansvar for at udbedre nogle typer af disse skader – selv efter handlen er gået igennem.

Skal jeg have en tilstandsrapport på min ejerlejlighed?

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der dækker dig, hvis køber finder fejl, mangler eller skader ved boligen, som er opstået i det tidsrum, hvor du har boet der. Hvis du ikke tegner en ejerskifteforsikring, så kan du blive draget til ansvar for at udbedre nogle typer af disse skader – selv efter handlen er gået igennem.