Solcelletag er en effektiv og praktisk løsning, der kun bliver mere og mere udbredt. Med et solcelleanlæg på dit tag kan du udnytte solens energi og få strøm på en bæredygtig måde. Tidligere var solceller store og klodsede tilføjelser, men i dag kan du få smarte og integrerede løsninger, der både er effektive og æstetisk flotte at se på.
Hvis du alligevel skal have lavet en tagrenovering eller skiftet hele taget, kan du med fordel overveje solcelletag. Læs videre herunder, hvor du kan blive klogere på dine muligheder og finde alt, du skal vide om solcelletag.
På elektrikeruddannelsen får du fag som:
Hvordan fungerer solcelletag?
Et solcelletag er en smart løsning for dig, der vil udnytte solens stråler til vedvarende energi. Solens stråler indeholder en stor mængde energi, der kan høstes ved hjælp af solfangere. Energien er i lyset fra solen som partikler kaldet fotoner, der bliver optaget af solfangerens elektroner. Derfor skal der lys til, før solceller kan producere strøm.
Solcellerne får tilført en energi, som derefter sendes til en boks. Energien skal omdannes fra jævnstrøm til vekselstrøm, som der bliver anvendt i danske hjem. Strømmen kan bagefter sendes ud i bygningens elinstallation, så du kan udnytte den i hverdagen.
Det er muligt at tilslutte et batteri til anlægget, hvor strømmen kan lagres. Det sikrer adgang til grøn strøm, om solen er oppe eller ej. Med et solcelletag med batteri bliver den overskydende strøm ikke spildt.
Ikke-integrerede eller integrerede solceller?
Når det kommer til solceller på taget, kan du vælge to forskellige typer. Der er fordele og ulemper ved begge slags, og derfor kan du overveje, hvad der passer bedst til dig og dine forventninger.
Ikke-integreret solcelleanlæg
Det ikke-integrerede solcelleanlæg er det, de fleste forbinder med solceller på et tag. Det er den første type, der kom på markedet, og de er lette at genkende med deres rektangulære og sorte solfangere.
Det ikke-integrerede anlæg anvendes er ikke længere den foretrukne løsning. Det ikke-integrerede anlæg kan virke stort og skæmmende for bygningen, og effektiviteten er dårligere end nyere løsninger. Dog kan det være den rette løsning, hvis taget ikke trænger til at blive udskiftet eller renoveret.
Integreret solcelletag
Det integrerede solcelletag er en dyrere, men en mere effektiv og æstetisk løsning. Derfor er det også den mest populære form for solceller i dag, hvor solcellerne er en integreret del af taget og ikke tager alt fokus. For husstanden er det også en mere effektiv investering, da de integrerede typer er mere energieffektive.
Hvis du overvejer fuldt integreret solcelletag, er det en fordel at få etableret i forbindelse med renovering eller udskiftning af taget. Det giver et æstetisk solcelletag, hvor du selv kan være med til at sikre dig, at slutresultatet bliver diskret og pænt.
Fordele ved solcelletag
Der er mange gode grunde til, at flere og flere danskere har fået øjnene op for solceller på taget. Her får du en liste med fordele, som et solcelletag giver dig:
Du reducerer dit CO2 aftryk
Som en vedvarende energikilde vil solcellerne spare planeten for udledning af den CO2, der sker ved afbrænding af eksempelvis fossile brændstoffer. Solens stråler indeholder energi, som du kan få adgang til, uden at det belaster miljøet unødvendigt.
Du får en mindre elregning
Det er ikke sikkert, at dit solcelleanlæg kan dække hele dit behov, men du kan supplere med solcellernes gratis strøm, så elregningen bliver mindre.
Solcellerne er mest effektive midt på dagen, hvor solen står højt, så der kan du med fordel tænde for vaskemaskinen eller opvaskemaskinen, hvis du vil spare penge på elregningen. Dit anlæg fungerer hele året rundt, sommer og vinter, og det er ikke nødvendigt med direkte sol, før det producerer elektricitet til din bygning.
Du får en langtidsholdbar løsning
Solcelleanlæg er meget driftssikre, og ved de fleste producenter og forhandlere får du også en god garanti på anlægget, hvis der skulle opstå problemer. Et anlæg er derfor en investering, der har lang levetid og ikke kræver meget vedligeholdelse eller ekstra udgifter løbende. Ofte kan et anlæg holde i cirka 25 år.
Du får en lydsvag energikilde
Hvor en vindmølles vinger giver et sus, når de kører rundt, slipper du for støjgener med solceller. Solceller er en meget lydsvag energikilde, der ikke generer hverken dig eller dine naboer, når anlægget er etableret.
Du kan sælge overskydende el
Dit anlæg vil producere strøm selv på de koldeste vinterdage, så længe solen er oppe. Du kan derfor opleve, at du på de bedste solskinsdage producerer mere strøm, end du selv kan få brugt.
Det er muligt at sælge den overskydende strøm til elnettet, så den grønne energi kan blive brugt af andre forbrugere. Du kan dog også selv lagre strømmen på et batteri, hvis du får det tilsluttet anlægget.
Din bygning får et bedre energimærke
Når du etablerer et solcelletag, vil det give din bygning et bedre energimærke. Det skyldes, at du har adgang til mere miljørigtig og bæredygtig el. Med et bedre energimærke vil værdien af bygningen stige, hvilket er en fordel, når du skal sælge.
Ulemper ved solcelletag
Der er dog ikke kun fordele ved at få solcelleranlæg. Du er også nødt til at være opmærksom på og overveje de følgende faktorer:
- Det er en investering: Selvom der kommer flere og flere forhandlere og producenter på markedet, og solcelleanlæg bliver billigere at få etableret, er det stadig en investering. Du skal have økonomien til at betale anlægget af over en periode, der ofte er 10 år. På sigt kan anlægget dog spare dig penge på elregningen. Det kan både gøre en stor forskel din pengepung, men også miljøet.
- Effektiviteten varierer: Et solcelleanlæg er mest effektivt, når det er i direkte sollys. Det fungerer dog også med indirekte sol, men effektiviteten er bedst midt på en skyfri dag. Derfor kan du ikke regne med, at anlægget kan dække hele dit behov – heller ikke selvom du får installeret et batteri til lagring af overskydende strøm. Effektiviteten påvirkes også af andre ting som eksempelvis skygge fra træer, der vokser op over årene, og dit tag skal vende mod syd, hvis du skal have fuldt udbytte.
- Æstetikken kan påvirkes: Det er langt fra alle, der synes, at solceller klæder et tag. De fylder meget visuelt og kan forstyrre æstetikken. Nogle steder kan der også være særlige fredningskrav eller lokalplaner, der ikke gør det muligt at få solceller på taget af dit hus. Der er dog i dag mulighed for at få integrerede solceller i tagsten. Solcellerne er mere diskrete, så det hæmmer æstetikken mindre.
Det skal du være opmærksom på med solcelletag
Inden du går i krig med at indhente tilbud på solcelletag, så bør du være sikker på, at det kan lade sig gøre.
Kan det betale sig?
En fagmand kan lave beregninger på, hvor meget strøm anlægget skal producere, hvis det skal dække din husstands behov. Det er vigtigt at tænke over, hvor meget strøm din husstand bruger nu, men også i forhold til fremtiden. Hvis du eksempelvis overvejer at få en varmepumpe installeret eller måske skal bruge en privat lader til en elbil i fremtiden, skal der tages højde for det i beregningerne.
Måske viser det sig, at det ikke er fordelagtigt økonomisk for dig med solceller. Det kan eksempelvis være, hvis taget ikke er stort nok til, at anlægget vil kunne dække behovet. I flere tilfælde kan solenergien suppleres med energi fra andre kilder, men det vil en fagmand kunne vurdere og give et udkast på.
Taget skal vende og hælde optimalt
En fagmand vil også tjekke bygningen og lave
tagtjek, for det skal kunne bære vægten af solceller og anlæg. Taget skal være stærkt, holdbart og solidt, og det skal gerne have lang levetid tilbage, hvis du overvejer ikke-integrerede solceller.
Hvis du skal have
skiftet taget indenfor en overskuelig fremtid, kan du med fordel gå med de integrerede solceller. Når du skal
renovere eller skifte tag, er de integrerede solceller en smart løsning, der også er fremtidssikker.
Hældningen og orienteringen af taget har stor betydning for, om solceller kan betale sig. Taget skal have en hældning på mellem 35 og 45 grader, hvis solcellerne skal være effektive. Oveni bør tagfladen vende mod sydlig retning, så det får mest muligt sollys gennem dagen.
Er der forhindringer for etableringen?
I nogle områder er der særlige lokalplaner og fredede bygninger, som kan komme i vejen for etableringen af solcelletag. Undersøg reglerne for, hvad du har tilladelse gøre med bygningen udvendigt, så du ikke løber ind i problemer med regler eller love.
Det er også vigtigt, at du får lavet et tjek i forhold til dine naboers placering. Hvis taget vender og hælder på en bestemt måde, kan andre blive generet af genskin fra solcellerne.
Solcellerne kan etableres på alle former for tag, om det er boligen eller andre tilbygninger. Du kan eksempelvis få solcelletag på carporten, hvis du ikke vil have det på huset. Diskuter løsningsforslag med fagmanden, så alle muligheder bliver vendt.
Er der forhindringer for etableringen?
Det kan i mange tilfælde være en god ide, at du har en batteribank tilsluttet dit solcelleanlæg. Batteriet gemmer den overskydende strøm, som du ikke får brugt med det samme, den er produceret.
Hvis du ikke har en batteribank, vil den overskydende strøm være spildt. I stedet kan du med batteriet gemme strøm fra dagens mest lyse timer, så du kan få glæde af det, når solen er gået ned. En batteribank er en ekstra investering i en allerede dyr løsning. Det kan dog på sigt spare dig mange penge på elregningen, når strømmen fra anlægget kan anvendes, når du har behov for den.
Hvad koster et solcelletag?
Der er rig mulighed for at høste energi fra solen i Danmark med et solcelleanlæg. Hvis du overvejer at investere i et solcelletag, kan det sikre dig bæredygtig og gratis strøm i mange år ud i fremtiden.
Hvad det præcist koster at få etableret et solcelletag på din bygning vil variere meget fra opgave til opgave. Der er nemlig mange forskellige faktorer, der spiller ind på den endelige pris på solcelletag.
Den letteste måde at få et overblik over økonomien er ved at kontakte en ekspert, der kommer ud og vurderer dine muligheder. Eksperten vil efterfølgende kunne beregne et cirka estimat og komme med et uforpligtende tilbud på opgaven. På den måde får du et mere præcist beløb, der både tager højde for de ting, der skal laves i forbindelse med etableringen, men også inkluderer beregninger for energibehovet for husstanden.
Hvad har betydning for prisen på solcelletag?
Når du skal have beregnet, hvad det vil koste at etablere
- Vil du have et solcelleanlæg på taget, der er integreret i tagpladerne eller ej?
- Skal der udskiftes tag, undertag, tagrender, isolering eller lignende i samme omgang?
- Er der samtidigt behov for etablering af nye vinduer, en skorsten eller lignende?
Det kan derfor være meget svært at lave en tommelfingerregel for, hvad det vil koste at etablere et solcelletag, da det afhænger af mange ting.
Dog kan du som udgangspunkt forvente, at det koster omkring 2.500 kroner pr. kvadratmeter for nyt tag med solceller. Du skal dog tillægge udgifter til et batteri, hvis du kunne lagre den producerede strøm til senere brug.
Er der forhindringer for etableringen?
Hvis du har sat næsen op efter tilskud til solcelletag, er det ikke muligt at få fra staten, når du får etableret et anlæg.
Det er dog i nogle tilfælde muligt at anvende håndværkerfradraget i forhold til arbejdslønnen til håndværkere. Fradraget gælder, uanset om du har fået renoveret badeværelse eller lavet solceller på taget. Håndværkerfradraget er udfaset i 2022, så har du etableret anlægget efter 2022, kan du ikke få fradrag. Har du derimod fået etableret anlægget før 2022, kan du stadig gøre brug af håndværkerfradraget, som du indberetter i din årsopgørelse til Skat.
Hvad koster et solcelletag?
Der er mange faktorer, der spiller ind på solcelletag pris. Derfor er det en god ide, at du undersøger markedet og indhenter flere uforpligtende tilbud, før du indgår en aftale. Du kan blandt andet få 3 tilbud
her, hvis du vil sammenligne forskellige løsninger og muligheder.
Når du får et tilbud på solcelletag, vil det være en samlet pakke med både selve anlægget, opsætning, installation og tilslutning. Din valgte leverandør vil både tage sig af at få tilmeldt anlægget til dit elselskab, mens de også sikrer, at det er godkendt hos Energistyrelsen. Du får derfor for mere end bare solcelletag pris pr m2.
Du bør altid få en fagmand ud, der kan lavet
tagtjek og vurdere forholdene ved din bygning. Han kan komme med en reel vurdering af, om det vil være fordelagtigt med et solcelletag.
Der er en række krav, som dit tag skal opfylde, før det er muligt at få solceller. Særligt hvis det skal være den integrerede løsning, kræver det, at taget i samme omgang
renoveres eller
udskiftes. Fagmanden vil kunne give dig en integreret solcelletag pris, der er baseret på
tagtjekket og dine muligheder.
Er solcelletag en god investering?
I Danmark vil vi gerne have bæredygtige og vedvarende energikilder, og solcelletag er ét af de tiltag, du kan gøre brug af. Det er også en investering, der på sigt kan betale sig.
Med tiden kan det sagtens betale sig at få etableret et solcelleanlæg, der genererer strøm til din bygning. I mange tilfælde vil et anlæg have tjent sig selv ind i løbet af 10 år, men det varierer selvfølgelig fra anlæg til anlæg.
Når du skal vurdere, om det kan betale sig at få lavet solceller, kan du også undersøge:
- Er det muligt at sælge overskydende el produceret af anlægget til elnettet?
- Har du en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg udover husstandens andre elektriske apparater?
- Vil du tilslutte et batteri, der kan lagre overskydende energi, så det kan anvendes på andre tidspunkter?
Hvis du alligevel skal have udskiftet dit tag, er det en oplagt mulighed for i samme omgang at få solceller. Du skal dog tage dit energiforbrug med i beregningerne, når du skal vurdere, om det kan betale sig.
Må jeg selv etablere et solcelleanlæg?
I Danmark er det et lovkrav, at solceller bliver installeret af en
autoriseret el-installatør. Derfor må du ikke selv gå i gang med at lave installationen. I værste fald kan det være farligt for mennesker, men også skade dit hus eller din bygning, hvis du ikke ved, hvad du laver.
Den autoriserede el-installatør vil have særlig uddannelse i at sætte solceller op, så arbejdet bliver udført efter alle regler og love på området.
Hvem producerer solcelletag i Danmark?
Det er både muligt at finde producenter fra udland og indland, der laver solcelletag. Som privatperson kan du blandt andet få hjælp fra firmaer som Ennogie, Lindab, Solar og Steni, der leverer løsninger med solceller.
Du ønsker selvfølgelig det bedste solcelletag, der matcher dine ønsker og behov. Derfor kan det betale sig at undersøge markedet. Vælg gerne en producent, der har arbejdet med solceller i mange år og derfor har erfaring på området – og ved hvad fremtiden også byder. Du kan også tjekke garantien hos producenten, så du er sikker på, at du har garanti, hvis der skulle opstå problemer.
Ennogie solcelletag
Danske Ennogie både producerer og monterer integrerede solcelletag, og de har lavet mere end 250 solcelletag i 2021. Producenten af solcelletag Ennogie har også vundet priser for deres arbejde. De har både modtaget Danish Design Award og Sustainable Build.
Ennogie solcelletag pris varierer fra opgave til opgave. Du bør derfor starte med at kontakte dem, så du kan få et uforpligtende tilbud på arbejdet. At det er en dansk producent, er en fordel, fordi du undgår problemer med kommunikationen, når I diskuterer dine muligheder.
ZEP Nordic solcelletag
Det er muligt at få løsninger, hvor solcellerne er integreret direkte i tagstenene. Det kan den hollandske producent ZEP Nordic tilbyde, hvor de har udviklet tagsten med solceller.
Tagstenene ligner helt almindelige tagsten. Det er både muligt at få tagstenene i rød og sort, hvor den sorte både fås i en mat og glaseret udgave. Producenten tilbyder en garanti på 30 år, og løsningen har været på markedet i Holland i over et år.
Det hollandske firma er ikke de eneste, der har udviklet tagsten med solceller. Både norske Sun-Net og den verdenskendte virksomhed Tesla arbejder på tagsten med integrerede solcelleanlæg.
Lindab SolarRoof
Hvis du vil have en diskret løsning, har Lindab SolarRoof udviklet en metode, hvor solcellerne er integrerede i tagdækningen. Virksomheden har blandt andet vundet prisen Byggeriets Energipris 2020 for deres løsninger. Hvis du kombinerer solcelleløsningen med Lindab Kliktag, vil du få et stort set usynligt anlæg, der stadig kan generere bæredygtig strøm til din bygning.
Virksomheden tilbyder komplette løsninger. Med et solcelletag fra Linab SolarRoof har du også adgang til en app, der gør det muligt at følge med i dit anlægs produktion. Det giver dig indblik i anlæggets produktion i real tid, så du kan tilpasse dit energiforbrug.
Tesla solcelletag
Tesla er verdenskendt for deres elbiler. Virksomheden arbejder med udvikler nye og innovative løsninger, der anvender bæredygtig energi. De har derfor også i 2016 annonceret deres eget solcelletag, der kan forudbestilles.
Det er blevet meldt ud, at Tesla solcelletag bliver en mulighed på sigt, men det er endnu ikke tilgængeligt som dansk solcelletag. Selvom der er forsøgt at få et konkret tidspunkt fra Tesla, så er der ikke information om lanceringen.
Der er ikke nogle Tesla solcelletage i Danmark, så der er ikke mulighed for at få viden om resultatet af projektet. Hvis du gerne vil have et integreret solcelletag, bør du vælge en producent, der allerede har lanceret deres produkter i Danmark. Så er du sikker på, at solceller på taget kan blive virkelighed hurtigst muligt.
Få bæredygtig energi med solcelletag
Hvis du gerne vil spare ekstra på elregningen og anvende mere miljørigtig energi, kan du få solcelletag. Det er en løsning, der kun bliver mere populær. Den stigende popularitet skyldes, at flere producenter kommer på markedet med de smarte diskrete løsninger. Solcelletaget kan integreres direkte i husets tag, så det ikke hæmmer din bygnings æstetik. Tag kontakt i dag, og få en vurdering af dine muligheder for at få solceller på dit tag.