Omfugning af murværk: Priser, tilbud, materialer og redskaber

Få 3 uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt

Skal du have omfuget dit murværk?

Her på siden finder du informationer om hvilke valg, du skal træffe, og hvordan du får en god pris på omfugning af murværk.

Fremragende

Hvis du handler smart kan du spare helt op til 40% på omfugning af murværk. Afhængigt af størrelsen på dit hus kan det beløbe sig til mange penge – og du behøver ikke at gå på kompromis med kvaliteten.

Bestil 3 tilbud på omfugning af dit murværk med det samme, og se hvor meget du kan spare. 

Ja tak – bestil 3 tilbud på omfugning af murværk nu! 

Stå selv for omfugningen, og spar penge

Du kan selv stå for omfugningen af dit murværk.
Du kan selv stå for omfugningen af dit murværk.

Du kan nemt spare penge på omfugningen af dit murværk, hvis du vælger selv at stå for arbejdet. Det er tidskrævende, men er ikke særlig hårdt, og det kan også være hyggeligt at gå og makke med. 

Du kan dog ikke få en omfugning gratis, selvom du selv står for al arbejdet. Du skal nemlig stadig bruge materialer til omfugningen. Det er primært udgifterne til mørtel, som kommer til at fylde mest i budgettet. Dog, hvis du ikke har noget af det nødvendige værktøj i forvejen, så skal du også investere i dette.

Heldigvis behøver det ikke at koste mange penge at skaffe materialer til omfugning af murværk. Hvis du har meget murværk, som skal omfuges, så kan det dog godt betale sig at investere i en fugefræser – men det er nok også det dyreste stykke værktøj, du skal bruge. Du kan finde en oversigt over de forskellige typer værktøj, du skal bruge til omfugningen, længere nede på siden her.

Indhent 3 billige tilbud på omfugning af murværk

Du kan også spare penge på omfugningen, hvis du bestiller håndværkere til at stå for arbejdet. Den bedste måde at spare penge på håndværkere, når murværket skal omfuges, er ved at sætte din opgave i udbud. Det kan du gøre nemt, smart og helt gratis gennem vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk. 
 
Alt, du skal gøre, er blot at give os nogle få informationer om dit murværk, din deadline og dine kontaktinformationer. Så skal du blot vente på at få 3 gode tilbud på omfugning fra håndværkere i dit lokalområde. Håndværkerne underbyder hinanden for at “vinde” din opgave – og det kommer din pengepung til gode, når regningen skal betales. 
 
Lyder det som noget for dig at spare penge på omfugningen? 
 
Ja tak – bestil 3 tilbud på omfugning nu!
 

Omfugning af murværk og håndværkerfradrag

Du hører sikkert til dem, der håber på at kunne trække noget af prisen på en omfugning fra i håndværkerfradrag. 
 
Med håndværkerfradraget kunne man nemlig få helt op til 26% fradrag på sin regning til håndværkere. Desværre må vi skuffe dig, for håndværkerfradraget blev udfaset i april 2022. Det betyder altså, at der ikke længere er fradrag at hente på håndværkerregningen, når du skal have omfuget. 
 
Heldigvis kan du stadig få en professionel omfugning til gode priser gennem vores tilbudsservice. Se hvor lave priser du kan få en omfugning af dit murværk til – det koster ikke noget, og det er helt uforpligtende. Bestil 3 tilbud på omfugning af dit murværk nu
 

Hvad er en omfugning?

En omfugning af murværket er præcis hvad navnet antyder. Når de gamle fuger har slået revner, er smuldret eller har dannet huller, så skal de fuges op igen. Det er en omfugning. 
 
Når murværket er blevet omfuget ordentligt vil muren genvinde sin strukturelle integritet, styrke og modstandskraft. Desuden vil en omfuget mur også fremstå pænere og mere præsentabel end en mur, der trænger til en omfugning. Det er ganske tydeligt at se, når muren trænger til en omfugning, for man vil kunne se tydelige huller og revner rundt omkring i fugerne i murværket.
 

Hvorfor skal murværket omfuges?

Murværket skal omfuges med jævne mellemrum, da fugerne, der binder stenene i muren sammen, med årene vil danne revner og huller. Fugerne er murens svage led, og de kræver jævnlig vedligeholdelse og omfugning. 
 
En omfugning vil hjælpe muren med at bevare sin funktion og styrke. Omfugning vil også bidrage til, at muren er flot og præsentabel.
 

Hvad sker der, hvis jeg ikke omfuger murværket?

Hvis du ikke omfuger dit murværk med jævne mellemrum, så vil dit murværk langsomt komme til at se gammelt og forfaldent ud. De gamle fuger vil danne huller, udhules og med tiden falde helt ud. Stenene i murværket vil løsnes, og muren vil begynde at krakelere. 
 
Et murværk, der ikke er blevet omfuget i lang tid, vil også miste sin styrke med tiden. Det giver større risiko for, at muren falder sammen, eller at murens isoleringsevne forsvinder. Murværk med huller giver også større risiko for vandskader i bygningskonstruktionen.
 

Sådan kan du se om murværket skal omfuges

Murværket skal omfuges, hvis der er huller at spotte i fugerne.
Murværket skal omfuges, hvis der er huller at spotte i fugerne.
Det er svært at overse, hvis murværket skal omfuges. Muren viser tydelige tegn – fx vil du kunne se huller og revner i murværkets fuger. Hvis du kører hånden hen over murværket, og du mærker løse fuger og puds, så er det også tid til en omfugning.
 

Hvordan foregår en omfugning af huset?

Gammelt puds fjernes på mur i forbindelse med omfugning.

En omfugning af huset er en relativt simpel proces. Når du bestiller et professionelt firma til at omfuge huset, så vil de først sørge for at rense husets gamle fuger ud. De fuger i murværket, som stadig er holdbare og funktionelle, skal der ikke gøres noget ved. 

Når fugerne er rensede, og gammelt smuds og løse fuger er fjernet, så skal der ny fugemasse ind. Det består af en af to typer mørtel (læs mere om mørteltyper længere nede på siden), som påføres med murerske. Det er et manuelt arbejde, som dog ikke er alt for hårdt. 

Efter påførelsen af mørtlen skal den størkne, og til sidst skal der arbejdes på, at fugerne får en god og flot finish.
 

Kan jeg selv fuge husets murværk om?

Når fugerne er rensede, og gammelt smuds og løse fuger er fjernet, så skal der ny fugemasse ind. Det består af en af to typer mørtel (læs mere om mørteltyper længere nede på siden), som påføres med murerske. Det er et manuelt arbejde, som dog ikke er alt for hårdt. 

Dette værktøj skal du bruge til omfugning

  • Hammer og mejsel – til at fjerne gamle fuger og puds
  • Spand – til at blande mørtlen
  • Mørtel – til at omfuge med
  • Murerske – til at påføre mørtlen
  • Stålbræt – til at have mørtlen liggende, når du fuger med murerskeen
  • Fugejern – til at give fugerne den rette profil
  • Stiv kost – til at sikre en god finish efter endt fugning
  • Evt. trykluftsblæser – til at rense fugerne med efter fjernelse af gamle fuger og puds ved større projekter
  • Evt. fugefræser – til at fjerne gamle fuger med ved større projekter

Denne mørtel skal du bruge til omfugning

Når du skal omfuge, så er det vigtigt, at du bruger den type mørtel, som resten af husets fuger er lavet af. Her er det heldigvis ret simpelt, for der findes blot to typer af mørtel, som du kan anskaffe dig: hydraulisk kalkmørtel og kalk-cement mørtel.
 

Hydraulisk kalkmørtel

Hydraulisk kalkmørtel (også kaldet NHL mørtel) er et gammelt produkt, som du finder i gamle huse. Denne type mørtel er blevet brugt fra 1700-tallet, og nogle steder helt frem til 1970’erne. NHL-mørtel er svagere end den anden type mørtel, men det er den, du skal bruge, hvis resten af husets fuger er lavet med NHL-mørtel. NHL-mørtel kan købes i de fleste byggemarkeder, eller bestilles på internettet.
 

Kalk-cement mørtel

Kalk-cement mørtel er blevet brugt siden 1800-tallet, og det er også denne type mørtel, som man bruger til langt de fleste omfugninger (og fugninger) i dag. Kalk-cement mørtel er mere holdbar end NHL-mørtel, og giver dermed murværket længere levetid. Hvis dit hus er fra efter 1970’erne kan du være ganske sikker på, at det er kalk-cement mørtel, som du skal bruge til en omfugning.
 
Du kan finde kalk-cement mørtel i dit lokale byggemarked. Det er også nemt at finde kalk-cement mørtel på internettet.
 

Sådan omfuger du selv dit murværk

Når du har sikret dig en god vejrudsigt de næste timer, skaffet mørtel, og har værktøjet parat, så begynder du blot fra en ende af. Inspicér murværkets fuger for huller, revner og løst puds.
 

Fjern løst puds

De steder, hvor pudset er løst, skal du have fjernet alt det løse. Det gør du simpelthen med en hammer og mejsel – eller, hvis du har investeret i lidt tungere maskineri, med en fugefræser. 
 
Det er vigtigt at få en vis dybde på, når du fjerner løst puds og gør plads til de nye fuger. De nye fuger skal som minimum have 30 mm. dybde til at kunne sætte sig ordentligt fast i det eksisterende murværk. Så kan de skabe stabilitet, og falder ikke ud efter kort tid igen. 
 
Nogle gange kan du være heldig (eller uheldig) at finde træ, der sidder inde i fugerne. Det skal fjernes, da den nye mørtel ikke kan sidde fast i træet. Det kan kun sidde fast på murstenene samt den ældre, faste mørtel. 
 
Når du er færdig med at fjerne løse fuger, så renser du de nye huller, riller og overflader af med en kost. Du behøver ikke at proppe kostens hår ind i fugerne – børst dem blot på overfladen, så de fremstår rene og pæne.
 

Bland mørtel

Så er det tid til at lave mørtel. Følg blandingsforholdene, der er specificeret på den mørtelblanding, du har købt – typisk er det 1 del cement og 8 dele mørtelmix. Du kan også købe et færdigt mix, hvor der blot kræver, at du fylder vand i. Konsistensen i blandingen skal være tyk og “jordet”.
 

Vand murværket af

Når du skal fuge, så kan du med fordel plaske noget vand på murværket med en kost. Når du vander murværket før du fuger, så sikrer du, at murværket ikke suger alt for meget af mørtlen, når du omfuger. Hvis mørtlen suges for meget af murværket, så kan det gå ud over hæfteevnen på den nye mørtel.
 

Omfug murværket

Herfra er det blot at påføre den nye mørtel. Dette gør du med et bræt med en klump mørtel i den ene hånd, og en murerske i den anden. Sørg for at få fyldt hullerne godt op. 
 
Når du er færdig med at påføre mørtel, så skal mørtlen have lov til at sætte sig lidt inden du gør mere. Hvor lang tid du skal vente afhænger af flere ting: hvor vådt og varmt det er i vejret, samt hvor “hårdt” du har blandet mørtlen. Her må du føle dig frem – typisk er 15-30 minutter tilstrækkelig. 
 
Nu er det tid til at presse fugen i toppen. Hertil skal du bruge et fugejern. Fugejernet har en rund profil, som du kan bruge til at få de nye fuger til at se flotte og ensartede ud. Hvis du ikke har et fugejern, så kan du også improvisere dig lidt frem med en stor teske eller en lille spiseske. Det vigtige er blot, at det, du bruger til at udjævne fugen med, har en rund profil, der kan give fugen det rette udtryk.
 

Finish på fugerne

Når du er færdig med at fuge, og fugen er helt tør, så skal du fjerne den overflødige fugemasse, der har sat sig oven på stenene. 
 
Til dette formål kan du bruge en tør, stiv kost, som du kører diagonalt ned over fugerne. Undgå at køre kosten langs fugerne, da du ellers kan komme til at udhule selve fugerne. 
 
Kosten skal også være tør, da du ellers kan komme til at lave det, man falder “fugeslør”. Fugeslør er, når noget af fugemassen tværes ud over stenene, og efterlader lyse afmærkninger. Fugeslør skal fjernes igen med syre på et senere tidspunkt, og syren er altså bare ikke så godt for murværket. Undgå det i første omgang
 

Hvor meget mørtel skal du bruge til at omfuge murværket?

Hvor meget mørtel du skal bruge afhænger af to ting: hvor meget murværk du har, og hvor meget murværket trænger til nye fuger. Som tommelfingerregel går der ca. 400 liter mørtel til 100 m2 murværk. Når der skal omfuges er det betydeligt mindre, da det ikke er alle fuger, der skal omfuges. Start med at købe den mængde mørtel, din mavefornemmelse vejleder dig til. Du kan også købe ekstra mørtel med vilje, og gemme kvitteringen. Så kan du returnere den mængde mørtel, som du ikke fik brugt. Husk dog at lade være med at blande alle mørtelblandinger i første omgang.
 

FAQ: Omfugning af murværk

Hvad er omfugning af murværk?

Når murværket omfuges, så fjernes de gamle, løse fuger og puds, og erstattes med ny fugemasse. En omfugning genskaber murens oprindelige styrke, og får den til at se flot og ny ud.

Hvad koster omfugning af murværk?

Omfugning af murværk koster typisk mellem 350 kr. og 500 kr. pr m2, når du bestiller det hos en håndværker.

Kan jeg spare penge på omfugning?

Ja, du kan godt spare penge på omfugning. Her har du to muligheder: Enten kan du omfuge selv, eller også kan du sætte din opgave i udbud. Det er ikke svært at sætte omfugningen af dit hus i udbud. Vores samarbejdspartner, 3byggetilbud.dk, har automatiseret processen, og gjort servicen gratis for dig. Indhent 3 tilbud på omfugning med det samme, og sp ar penge på din omfugning. Ja tak, indhent 3 tilbud på omfugning af mit murværk nu

Kan jeg selv fuge husets mure om?

Ja, du kan godt selv fuge husets murværk om. Det kræver blot, at du har de rette materialer, tid, at du ved hvordan man gør, og at vejret er med dig. Du kan finde en guide til hvordan man fuger husets mure om længere oppe på siden her.

Hvilket værktøj skal jeg bruge til omfugning?

Du skal primært bruge murerske og et stålbræt, mørtel, hammer og mejsel samt en stiv kost. Find en komplet oversigt over værktøj, som du skal bruge til omfugning, længere oppe på siden her.

Hvilken mørtel skal jeg bruge – og hvor meget?

Der findes to typer af mørtel, som du kan bruge til omfugning: hydraulisk kalk-mørtel og kalk-cement mørtel. Her er det vigtigste, at du bruger den type mørtel, som resten af murværkets fuger består af. Hydraulisk kalk-mørtel er primært brugt til gamle bygninger fra 1700-tallet og frem. Hvis dit murværk er fra 1970’erne eller derefter, så er der garanteret brugt kalk-cement mørtel.

Hvad er god fugeteknik?

God fugeteknik er noget, der skal læres, når man fuger. Se videoen højere oppe på siden her, og studer teknikken.

Hvor tykke skal fugerne være?

Standardstørrelsen for både de lodrette og vandrette fuger er 12 mm. Du skal dog ikke bekymre dig alt for meget om tykkelsen af fugerne, når du omfuger, da stenene som regel sidder fast. Hvis du er i meget dårlig tid med omfugningen, og stenene har revet sig løs, skal du være opmærksom på den 12 mm. tykkelse som standard.

Kan jeg få håndværkerfradrag, hvis jeg bestiller omfugning hos håndværkere?

Håndværkerfradraget er desværre blevet udfaset i april 2022. Du kan derfor ikke længere få håndværkerfradrag, når du bestiller omfugning af husets murværk. Du kan stadig få omfugningen ganske billig ved at benytte dig af vores tilbudsservice. Klik herunder, og bestil 3 tilbud fra professionelle firmaer på omfugning af dit murværk. Det er gratis, og du forpligter dig ikke til noget. Ja tak, bestil 3 tilbud til omfugning af murværk med det samme

Det siger kunderne

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente

Luksus sommerhuse

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente

Skiferie i skihytte

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente

Sommerhus med pool

Hos Byggexperten lægger vi stor vægt på, hvad vores kunder synes om vores arbejde. Vi bestræber os derfor altid på at få feedback, så fremtidige kunder ved, hvilken service og kvalitet de skal forvente

Se fordelene ved at bruge Byggexperten.dk

Vi har mange brugere hver måned. Se herunder hvorfor vi er så populære.

Spar op til 40%

Udbudsrunder er et af de kraftigste værktøjer til at spare mange penge. Flere af vores kunder sparer helt op til 40% på det, de ellers skulle have betalt for håndværkerhjælp.

Perfekt overblik

Du kan nemt sammenligne priser, tidsforbrug og øvrige vilkår for de enkelte tilbud. Så vælger du selv hvem du synes giver dig det perfekte tilbud.

Uforpligtende service

Du bestemmer helt selv hvilket af de 3 tilbud, du vil gå videre med. Og hvis der ikke er nogen af tilbuddene, der passer dig, så er du ikke forpligtet vil at vælge nogen.