Lægning af massive plankegulve

Få 3 uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt

Se vores gør-det-selv-guide, så du selv kan lægge dit nye massive trægulv af planker. Find også ud af hvad lægning af plankegulv koster og beregn pris. Endelig kan du også bestille 3 tilbud på lægning af plankegulv – gratis og uforpligtende.

Fremragende

 

Står du og skal igang med at lægge et nyt trægulv af massive planker i dit hjem, så har vi en håndfuld gode råd til dig.

Her på siden kan du finde  vores gør-det-selv-guide til hvordan du lægger et plankegulv fra bunden – på tre forskellige måder. Bliv klogere på hvordan du kommer i mål med lægning af dit eget plankegulv – og hvordan du kan sikre dig at få et flot og holdbart resultat. 

Du kan også se hvad det koster at hyre en professionel gulvlægger og få 3 gratis tilbud.

DIY eller ej – du er kommet til det rette sted.

Et plankegulv i træ er en simpel løsning, der holder i mange år.

Hvad koster lægning af plankegulve?  

Der er flere faktorer, der spiller ind på, hvad det koster at få en fagmand til at lægge dit nye plankegulv. Som udgangspunkt skal du regne med, at timeprisen for en professionel gulvlægger er ca. 500 kr. Den samlede pris på hvad dit projekt vil koste varierer alt efter materiale og kompleksitet. 

Der findes et hav af forskellige muligheder og typer af plankegulv. Både kvalitet og træsort har indflydelse. Her kan du se nogle eksempler på materialepriser:

  • Laminat koster typisk omkring 200 kr. pr. kvadratmeter og er klart den billigste type trægulv. 

  • Almindelige plankegulve i træ kan findes til mellem 350-900 kr. pr. kvadratmeter.

  • Skibsplanker adskiller sig fra almindeligt plankegulv. Skibsplankegulv har en gummifuge i mellem hver planke. Prisen ligger mellem 450 og 1300 kr. pr. kvadratmeter.

  • Parketgulve koster 200 – 600 kr. pr. kvadratmeter.

  • Klassisk trægulv findes til mellem 450 og 700 kr. pr. kvadratmeter.

Dette er kun et lille udpluk, for at vise hvad du kan regne med. Naturligvis kan du finde noget dyrere og helt unikt. Du kan også kigge efter restpartier eller genbrugsmaterialer, hvis du ønsker en besparelse. 

Udover materialet spiller det også ind hvordan gulvet skal lægges. Vil du have sildebensparket er opgaven langt mere omfattende for gulvlæggeren. Derfor bliver det dyrere.

3 gratis tilbud på gulvlægning til dig

Du kan med hjælp fra vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk hurtigt få 3 uforpligtende tilbud på alle slags lægninger af trægulve.

ByggeXperten anbefaler 3byggetilbud.dk af disse grunde:

  • Det er nemt, gratis og helt uforpligtende

  • Konceptet er bevist med mere end en halv million formidlede opgaver, og en succesrate på over 90%

  • Du kan spare mange penge, og masser af tid

  • Servicen dækker i hele landet

  • Tilbuddene kommer fra lokale fagpersoner.

  • Du får entreprisegaranti – et økonomisk sikkerhedsnet, der sikrer dig med op til 35.000 kr., hvis noget skulle gå galt.

Få dine 3 gratis tilbud allerede i dag. Det er ganske uforpligtende.  Klik her!

(https://da.depositphotos.com/47909273/stock-photo-measuring-wood-flooring.html)
Alt.: “Det er ikke svært at lægge sit eget plankegulv. Vi viser dig hvordan.”

Guide: Gør-det-selv – sådan lægger du massivt plankegulv

Vi på ByggeXperten har passion for alt hvad angår byggeri – også selv-byg! Derfor vil vi gerne gøre det så nemt og overskueligt for dig, som overhovedet muligt. Du får her en ligetil DIY-guide til hvordan du lægger tre forskellige typer plankegulv i din bolig. 

Der er flere måder, hvorpå du kan lægge et flot massivt plankegulv. Nedenfor kan du blive klogere på hvordan man opbygger et massivt plankegulv på hhv.: 

  • Strøer –  Planker opklodses med fx bjælker (på PE-folie) ovenpå beton og fastgøres.

  • Undergulv af beton – Planker lægges på PE-folie eller fuldlimes direkte på det støbte gulv.

  • Andet undergulv – Plankerne lægges ovenpå andre materialer, såsom gips- eller spånplader eller et eksisterende trægulv.

Inden selve gulvlægningen

Uanset hvordan du vælger gulvet skal laves, er det vigtigt at være opmærksom på følgende før du går i gang:

  • Undergulvet skal være plant. Det skal kunne bære både evt. strøer og fugtspærre, selve trægulvet, samt mennesker og møbler. 

  • Undergulvet skal være grundigt rengjort og tørt. Hvis undergulvet ikke er tørt risikerer du fugtskader i dit nye trægulv.

  • Fugtigheden i beton-undergulve skal have en vis grad af tørhed. De generelle anvisninger for trægulve er en fugtprocent på maksimalt 65% RF – FØR fugtspærre lægges. 

  • Ved strø-gulv og undergulv af beton skal du bruge fugtspærre på mindst 0,2 mm.  (PE-folie). 

    • Ved strøgulv: fugtspærre mellem den rå betonen og strøer. 

    • På undergulv af beton: direkte på den rå beton.

    • Fugtspærren skal foldes op ad tilstødende vægge og tapes fast (tape fra samme leverandør som fugtspærre). Fugtspærre gør at der ikke går fugt og skimmel i trægulvet. Den beskytter både mod opstigende fugt og radonforurening. 

    • OBS på maksimal fugtprocent på 65% RF inden du lægger fugtspærre.

    • Læg aldrig fugtspærre på, hvis plankegulvet lægges på et eksisterende undergulv af fugtfølsomt organisk materiale (træ, gips o.l.) Der er nemlig allerede fugtspærre indenunder. Lægger du et lag mere ovenpå, laver du en “fugt-fælde” – en sandwich af fugtspærrer, hvor fugt indkapsles! 

  • 2 døgn før gulvet skal lægges, skal plankerne akklimatisere indendørs.
    De skal ligge ved stuetemperatur (ca. 20 grader), hvor der er en relativ luftfugtighed på mellem 50% og 60%. Det skyldes, at træ altid vil give sig under forskellige luftfugtigheder og temperaturer. 

  • Sørg for at måle fugtigheden i plankerne. Det kan du gøre med en simpel fugtmåler, som du kan anskaffe dig i byggemarkederne.

Lægning af plankegulv på strøer

Plankegulv på strøer er et selvbærende gulv med plads til rør- og kabelføring mellem det rå undergulv og plankerne. 

Strøer er lange stave af fx træ, der lægges på et råt betonundergulv, som understøtter trægulvet. Plankegulvet fastgøres til strøerne med enten skruer eller søm. Strøerne skal helst have en tykkelse på 40-45 mm. 

(https://da.depositphotos.com/15655169/stock-photo-modern-interior-with-wooden-floor.html)
Alt.: “Plankegulve i træ kan også være smukke, æstetiske løsninger.”

Strø-lægning – Hvor langt skal der være i mellem strøer? 

Afstanden mellem væggen og den første strø skal være mellem 50 og 80 mm.
Placér de resterende med en afstand på maksimalt 600 mm mellem midten af strøerne. Langs vægge og ved døråbninger lægges en ekstra strø med maksimalt 300 mm afstand.

For at undgå knirkende gulv, kan du lægge et egnet materiale oven på strøerne – altså lige under plankerne.

Plankelægning – tilpasning af fer/not-planker og fastgørelse til strøer

Den første planke skal lægges med notsiden mod væggen. Der skal være 10 mm mellem væg og planke. Denne afstand kan du sikre med afstandsklodser. Det sidste bræt i rækken skal vendes med endenot mod afstandsklodserne. 

Afmærk brættet og skær den til på bagsiden. Dernæst forborer du og monterer planken med skruer eller søm skråt ind i plankens fer og videre ned i strøen. Næste række startes med det bræt du lige har savet. 

OBS! Husk at bruge en slagklods, når du hamrer fer og not sammen, så feren ikke ødelægges.

Lægning af plankegulv på betonundergulv

Planker på et betonundergulv er svømmende gulv, hvilket betyder, at det ikke sidder fastgjort til undergulvet med lim, skruer eller søm. Det ligger således frit og bevægeligt.

Mellemlaget: Fugtspærre og lyddæmpning

Når du lægger plankegulv direkte på betonundergulv, er du nødt til at beskytte plankerne med  fugtspærre. Du kan også tilvælge at lægge et lyddæmpende underlag ovenpå fugtspærren for akustikkens skyld. Det er dog ikke et krav for at dit gulv bliver godt. Fugtspærren kan du derimod ikke skippe. 

Lægning af planker: Lim eller bøjlesystem

Sørg for at der er mindst 12 mm mellem væg og planke. Denne afstand kan du sikre med afstandsklodser eller kiler. Første planke lægges med notsiden mod væggen.  Det sidste bræt i rækken skal vendes med endenot mod afstandsklodserne. Afmærk brættet og skær den til på bagsiden. 

Limer du gulvet skal det gøre ved endenot og mellem hver række på langsiden. 

Plankerne kan også sættes sammen med et bøjlesystem, som medfølger. Her kan du vælge også at lime ved endenot. 

Husk altid at bruge en slagklods, når plankernes fer og not hamres. Så undgår du at ødelægge plankens fer.

Lægning af plankegulv på andet undergulv

Planker på et undergulv af andet materiale end beton er ligesom ovenstående et svømmende gulv. Forskellen, der adskiller de to fremgangsmåder fra hinanden, er udelukkende mellemlaget. 

Skal plankegulvet lægges ovenpå et undergulv af fx spånplader, er det meget vigtigt, at du kun lægger et lyddæmpende underlag mellem undergulvet og plankerne.

Skal vi lægge plankegulvet for dig?

Hvis du ikke har tid til selv at lægge dit nye plankegulv derhjemme, så kan du slippe relativt billigt. Vores samarbejdspartner – 3byggetilbud.dk – udbyder, som før sagt, en tilbudsservice. Her kan du gratis og uforpligtende hente 3 tilbud på lægning af plankegulv hjemme hos dig. Så kan du selv vælge og vrage mellem tilbuddene, når du får dem tilsendt – eller vælge dem alle fra, hvis ingen af dem passer dig.